Alig két év után csődbe ment a kisvárdai csigaüzem

2021. szeptember 15. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

Két év sem telt el a kisvárdai éticsigaüzem átadása óta, de idén augusztusban már csődeljárás indult a cég ellen, közben a dolgozóinak is többhavi fizetéssel tartoznak, írja az Mfor.

A lap szerint a 2019 szeptemberében átadott üzemet 6,5 milliárd forintból húzták fel, ehhez az állami Eximbank 4,8 milliárd forintos hitelt biztosított, ezután még újabb hiteleket is kapott.

A Bourgogne Gastronomie Kft.-nél így nagy adósság halmozódott fel, 2019-ben már majdnem 7 milliárd forintnyit, és 680 millió forintos vesztesége is lett abban az évben.

Az Mfor azt írja, már az alapkő-letétel évében, 2017-ben, majd 2020 januárjában is indított a végrehajtást a cég ellen a NAV, utóbbi fél évvel később lezárult. De jelenleg is folyamatban vannak végrehajtások a cég ellen: az egyiket idén februárban indította el a NAV, a másikat pedig augusztus elején egy békéscsabai közjegyző, írja a lap.

Főzött csigákat töltenek vissza a megtisztított csigaházakba a gyárban 2019. szeptember 20-án, a nyitás napján – Fotó: MTI / Balázs Attila
Főzött csigákat töltenek vissza a megtisztított csigaházakba a gyárban 2019. szeptember 20-án, a nyitás napján – Fotó: MTI / Balázs Attila

Az üzemben a tervek szerint 300 ember kapott volna munkát, de míg 2019 decemberében 298 volt az alkalmazottak létszáma, addig 2020 márciusában már egyetlen dolgozója sem volt a cégnek, írja a lap. Aztán megint vettek fel dolgozókat, de idén nyár közepéig megint fokozatosan leépítés volt. Az Mfor szerint gondok vannak a bérek kifizetésével is, több dolgozó a mai napig nem kapta meg fizetését.

A cég nem válaszolt a lap megkeresésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!