Súlyos események várhatók a héten a világgazdaságban, mélybe zuhantak a tőzsdék

2021. szeptember 20. – 10:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Világszerte gyengélkednek a tőzsdék, mert a héten több aggasztó esemény is fenyegeti a világgazdaságot: csődbe mehet a kínai ingatlanfejlesztő óriás Evergrande, az USA-ban pedig egyrészt a Fed várhatóan visszavesz az élénkítésből, másrészt csúnyát koppanhat a Biden-kormányzat gigantikus programja, ha a képviselőház nem szavazza meg az adósságplafon emelését.

A Bloomberg összesítése szerint a Stoxx Europe 600 londoni idő szerint 8:14-kor 1,4%-ot esett, az S&P 500 határidős jegyzései és az MSCI Asia Pacific index 1%-ot estek, a Nasdaq 100 határidős jegyzései 0,8%-kal csökkentek. A Dow Jones Industrial Average határidős jegyzései és az MSCI fejlődő piacok indexe 1,3%-ot estek.

A háttérben több jelentős, a héten várható esemény áll. Az ázsiai piacok különösen mélyen kezdtek hétfőn, a hongkongi Hang Seng Index -3,29 százalékon áll magyar idő szerint 10 órakor, mivel Hongkongban kereskednek a kínai Evergrande részvényeivel. Ez az a cég, amelynek kínlódásáról és várható csődjéről a hétvégén írtunk: a gigantikus, két magyar államadósságnyi hitelállománnyal rendelkező vállalat nem tud megbirkózni a kínai állampárt által támasztott követelményekkel, és hacsak nem kap utolsó pillanatos mentőövet, rengeteg befektetőt, alvállalkozót és lakásvásárlót bajba juttatva csődbe megy. Ha ez megtörténik, az egy Lehman Brothers-csődhöz mérhető jelentőségű esemény lesz az ázsiai gazdaságban, az esélyek pedig hétfőn tovább romlottak és a részvényárfolyam 11 éves mélypontra süllyedt.

Az amerikai Fed a múlt héten jelentette be, hogy e heti ülésén döntés születhet arról, hogy november–decemberben visszavesznek a tempóból az eszközvásárlási programban, amelyet a koronavírus-válságra adott reakcióként duzzasztottak példátlan szintűre. A várható intézkedés célja a gazdaság hűtése, egyre nagyobb aggodalom övezi ugyanis az USA-ban az ingatlanárak növekedését, amelyet részint a vaskos állami kötvényvásárlási programnak tudnak be.

Az USA-ban emellett fontos esemény lesz a héten várható kongresszusi szavazás a 28 billió dolláros szövetségi állami adósságplafon növeléséről. Ha ezt nem hagyja jóvá a szenátus, akkor nemcsak hogy veszélybe kerülhet Joe Biden 4 billió dolláros gazdasági programja, és októberben leállhat az állami szektor működése, de fizetésképtelenné is válhat az USA, hiszen az emelésnek részint olyan kifizetéseket kéne legitimálnia, amelyek már megtörténtek. Ez olyan súlyos kockázat, hogy minden fél szeretné elkerülni, ugyanakkor a republikánus képviselők sokaság ellenzi a nagyszabású csomagot és annak hitelből fedezését, ezért lebegtetik a jóváhagyásukat, ami Janet Yellen pénzügyminiszter szerint önmagában is súlyos károkat okoz az üzleti életben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!