Akkora a munkaerőhiány Amerikában, hogy a gyorséttermek már gyerekeket toboroznak

2021. szeptember 2. – 08:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

14 és 15 éves munkaerőt toboroznak az egyik McDonald's étterembe Oregon államban. A Medfordban található gyorsétterem két hete helyezett ki egy transzparenst az üzlete elé, amellyel a fiatal munkavállalókat arra buzdítják, hogy jelentkezzenek náluk munkáért. A közelmúltban a Burger King és a Wendy's egyes éttermei is hasonló táblákat helyeztek ki az Egyesült Államokban – írja a BBC.

A helyzet a koronavírus-járvány egyik következménye, az amerikai gazdaság ugyanis a vártnál több munkahelyet teremtett júliusban. A korlátozások enyhítése óta az amerikai gyorséttermek komoly munkaerőhiánnyal küzdenek, rengeteg betöltetlen állásuk van. Heather Kennedy, a medfordi McDonald's étterem üzemeltetője a Business Insidernek azt mondta: a McDonald's-franchise negyvenéves története során nem volt példa ilyen munkaerőhiányra, mint jelenleg.

Az Egyesült Államokban rekordot döntött a munkaerőhiány, a becslések szerint tízmilliónál is több állás vár betöltésre.

A medfordi McDonald'sban először azzal próbálkoztak, hogy 15 dollárra emelték az órabért, de ez nem váltott ki elég érdeklődést. De amióta 14 és 15 éveseket is toboroznak, megnőtt a jelentkezők száma – mondta Heather Kennedy. A McDonald's nem kívánta kommentálni az oregoni étterem lépését, de azt elmondták, hogy a munkaerő-felvételre vonatkozó legjobb gyakorlataikat minden franchise-partnerükkel megosztják.

McDonald's étterem Oregon államban – Fotó: HOTLUNCHPAM/ REDDIT
McDonald's étterem Oregon államban – Fotó: HOTLUNCHPAM/ REDDIT

Hozzátették, hogy a partnereik számos intézkedést hoztak a munkaerőhiány csökkentése érdekében: emelték a fizetéseket, belépési bónuszokat, és olyan új juttatásokat nyújtanak, mint például a gyermekfelügyelet. A McDonald's nemrég azt is bejelentette, hogy országszerte átlagosan 15 dollárra fogják emelni a minimális órabért.

A Burger King és a Wendy's egyes egységei is hasonló módon próbálják meg kezelni a munkaerőhiányt. A texasi Layne's Chicken Fingers láncnál a tapasztaltabb munkaerő hiánya miatt már a húszas éveik elején járó dolgozókat is vezetői pozícióba léptetik elő.

Az amerikai munkaügyi törvények államonként eltérőek, Oregonban a 14 évesnél idősebbek már dolgozhatnak olyan, nem veszélyes munkakörökben, mint például a vendéglátóipar, ha a munkaidejük igazodik az iskolához, valamint megfelelő pihenőidőt is kapnak. A Zippia álláskereső weboldal kutatása szerint az Egyesült Államokban a McDonald's dolgozóinak átlagéletkora 27 év.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!