Hat éve nem képes feltenni a honlapjára az eladott üzlethelyiségek adatait az V. kerületi önkormányzat

2021. szeptember 1. – 08:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 1-jén van a hatéves évfordulója annak, hogy az V. kerületi önkormányzat honlapjára fel kellett volna tölteni a kerület által eladott összes ingatlan adatait, csakhogy ez a mai napig nem történt meg – számolt be a 24.

A lap Csonka Krisztiántól értesült erről, aki jelenleg a kerület tulajdonosi, elidegenítési és lakásbizottságának baloldali ellenzék által delegált tagja, és az ügyben másfél évvel ezelőtt kormányhivatali vizsgálatot is kezdeményezett.

Arról, hogy minden eladás adatait ki kellene tenni a honlapra, érvényes önkormányzati határozat van 2015 májusából, amelyet ráadásul a képviselő-testület fideszes és ellenzéki tagjai is megszavaztak. Ennek ellenére a honlapon a mai napig csak az eladott lakáscélú ingatlanok szerepelnek, üzlethelyiségek nem, holott ezek között volt több olyan gyanús ügy is, amely miatt belvárosi ingatlanmutyiként kezdték emlegetni az V. kerületi ingatlanprivatizációkat.

Az LMP-s Csonka Krisztián először közel négy év után, 2019-ben kérdezett rá, hogy mi tart ennyi ideig, ekkor azt a választ kapta, hogy az adatok feldolgozása nagy munka. Azóta eltelt újabb két és fél év, de az üzlethelyiségek adatai még mindig nem lelhetőek fel külön menüpontban, ahogyan azt a határozat elvárná.

Csonka az ügyben a fővárosi kormányhivatalhoz fordult 2020 nyarán. Egy év után, vagyis idén nyáron azt a választ kapta Sára Botond hivatalvezetőtől (egykori józsefvárosi polgármestertől), hogy a kormányhivatalban rájöttek: az ügyben nincs hatáskörük. Sára a levélben arra hivatkozott, hogy a hivatal törvényes lehetőségei nem terjednek ki „az önkormányzati döntések végrehajtásának vizsgálatára”. Azt ugyanakkor elismerte a korábbi józsefvárosi polgármester, hogy az önkormányzatot a „szerződések, megállapodások vonatkozásában elektronikus közzétételi kötelezettség terheli”. Sára Botond tavaly év végén szintén egy ingatlaneladási ügyben már figyelmeztette a belvárosi önkormányzatot, hogy biztosítson megfelelő nyilvánosságot az üzletnek.

A fideszes vezetésű önkormányzat a 24.-hu-nak küldött válaszában az üggyel kapcsolatban közölte: szerintük nincs itt semmi probléma, mert a Belváros „az általa értékesített nem lakáscélú ingatlanok listáját a képviselő-testületi határozatok közt, valamint az üvegzsebben is nyilvánosságra hozta”. Ez valóban így van, viszont ha valaki innen szeretné kinyerni az adatokat, akkor komoly időbefektetéssel képviselő-testületi jegyzőkönyvekben kell bogarásznia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!