Évente 1,2 millió idő előtti halált lehet elkerülni az ólmozott benzin eltűnésével

2021. augusztus 30. – 19:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalosan is vége az ólmozott benzin korának, jelentette be mérföldkőként az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP). A CNN szerint utoljára Algériában szüntették be a készletek árusítását még júliusban.

Az UNEP 19 éven át kampányolt az üzemanyag forgalmazásának végleges beszüntetéséért. „A tiltás sikeres betartatása hatalmas mérföldkő az emberek egészsége és a környezet szempontjából” – mondta Inger Anders, az UNEP igazgatója.

A szervezet becslése szerint az ólmozott benzin betiltásával évente 1,2 millió idő előtti halált lehet elkerülni, 2450 milliárd dollárt takaríthat meg a világgazdaság, emellett pedig a bűnözési statisztikák is javulnak, írja a Business Insider.

Az UNEP hangsúlyozta, hogy az ólmozott benzin szennyezi a levegőt, a talajt, az ivóvizet és a növényeket is. A használata világszerte növelhette a szív- és érrendszeri betegségek, a sztrók, daganatok kialakulásának kockázatát. Az üzemanyagban lévő ólom-tetraetil károsan hat az emberi agy fejlődésére, különösen a gyerekeknél.

Az ólmozott benzint 1922-ben kezdték el használni, és világszerte a fő üzemanyag volt az 1970-es években. A legtöbb európai országban az 1980–90-es években betiltották használatát, az Európai Unió 2000-ben tiltotta be teljeskörűen. Az MTI szerint Algéria és Irak, két kőolajtermelő ország 2015-ben tett ígéretet arra, hogy idővel végleg felhagy forgalmazásával.

A káros üzemanyag kivonása ellenére a közúti közlekedés a felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy egynegyedéért világszerte, ez az arány az előrejelezések szerint egyharmadra nőhet 2050-re az egyre szélesebb körű gépkocsihasználat miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!