Újabb hosszú távú gázvásárlásról állapodott meg a kormány a Gazprommal

2021. augusztus 30. – 14:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megállapodás született az Oroszországtól való újabb hosszú távú gázvásárlási megállapodás minden részletéről – írja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentése alapján az MTI.

„Minden kérdésben megállapodtunk, arra kezet fogtunk, így már csak a megállapodás szövegezése van hátra. Erre szeptemberben sor kerül, és szeptember végéig a hosszú távú gázvásárlási szerződésünk aláírásra kerül”

– mondta Szijjártó.

A szerződés alapján indul majd meg a gázszállítás október elsejétől Magyarországra.

Szijjártó azt mondta, hogy a megállapodás tíz plusz öt évre, mert tíz év után van opció a vásárolt mennyiség módosítására, adott esetben csökkentésére. Ez a tíz plusz öt év lett az arany középút a magyar 5+5+5-ös és az orosz 15 éves elképzelések között, amikről korábban részletesen írtunk. A szerződés tétje nagyon magas: becslésünk szerint 15 év alatt nagyjából 20 milliárd dollár, azaz majdnem két Paks II-nyi pénz.

A szerződés évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik, ezt a mennyiséget a Gazprom két útvonalon szállítja Magyarországra: 3,3 milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb–magyar interkonnektoron keresztül, illetve Ausztria felől.

A miniszter szerint egy jóval kedvezőbb árban állapodtak meg, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetettünk, ami segíti a rezsicsökkentési lépéseket.

„Teljesítettük, hogy Magyarország gázellátása továbbra is hosszú távon kiszámítható és biztonságos maradjon”

– mondta Szijjártó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!