Több pénz jött be adókból, így csak 1800 milliárd a hiány eddig

2021. augusztus 09. – 13:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az első hét hónapban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 1803 milliárd forintot ért el – közölte a Pénzügyminisztérium hétfőn az MTI-vel.

Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 1620,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 221,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 39,1 milliárd forintos többletet értek el.

Az előző év első hét hónapjában a központi alrendszer hiánya 2165,0 milliárd forintot tett ki.

A PM a közleményében kiemelte: a kormány továbbra is kiemelt feladatának tartja az újabb munkahelyek létrehozását, valamint a beruházások ösztönzését, a családok támogatását. Ezért a gazdaság újraindítása érdekében a támogató költségvetési politikát idén is folytatni szükséges. A már megindult növekedés további serkentése hozzájárul ahhoz is, hogy idén 5,5 százalékos gazdasági növekedést érhessünk el.

A központi alrendszer adó- és járulékbevételei vonatkozásában a tájékoztatásban kiemelték: 2021 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest magasabban teljesültek a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból származó bevételek.

A kiadások közül jelentősek többek között

  • a közúti fejlesztésekre (172,9 milliárd forint),
  • a közlekedési ágazati programokra (123,1 milliárd forint),
  • vagy a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (91,8 milliárd forint) fordított források.

A teljes 2021-es évre 2287 milliárd forint hiánnyal számolnak.

Kövess minket Facebookon is!