Tíz százalékkal is többe került egy új lakás az első negyedévben, mint korábban

2021. augusztus 5. – 09:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Júliusban megtorpant és év eleji szintre csökkent az adásvételek száma az ingatlanpiacon – írtuk nemrég a Duna House elemzése alapján, most pedig tovább részletezte az ingatlanpiac alakulását az Ingatlan.com egy friss sajtóközleményben. Ebben arról írnak, hogy adataik alapján az első negyedévben kb. 15 százalékkal nőtt az adásvételek száma, de a használt lakások nem drágultak jelentősen, az átlagos áremelkedés öt százalék alatt (4,6 pontosan) maradt, ugyanis ennél drágábban nem igazán tudják eladni az ingatlanokat az eladók, mert nem veszi meg őket senki.

„A mérsékeltebb, 5 százaléktól elmaradó éves árnövekedés azt mutatja, hogy a fizetőképes kereslet egyre nehezebben tudja tartani a lépést a drágulással. Ezt jelzi, hogy utóbbi hónapokban a korábbinál sokkal többen voltak azok az eladók, akik csökkentették az eredetileg meghirdetett eladási árat” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Közben egyre tovább is tart eladni az ingatlanokat, 2021-ben a korábbi 92-ről 97 napra nőtt a fővárosban eladott lakóingatlanok átlagos értékesítési ideje, miközben a városokban és megyeszékhelyeken 97 (ez 108 nap volt előzőleg) napra rövidült az eladási idő. „A lakáspiac motorját tehát továbbra is a fővároson kívüli területek hajtják” – fogalmaznak. Ötéves viszonylatban a budapesti eladások üteme sokkal jobban lassult, mint a többi nagyvárosban. A lakáspiaci felfutás a jövőben is leginkább a fővároson kívüli településeken várható.

Fotó. Ingatlan.com
Fotó. Ingatlan.com

Az új lakások ára a használtakkal szemben tízszázalékos emelkedéssel járt az első negyedévben, de az építőanyag-drágulás további meglepetéseket hozhat, írják.

„Fontos, hogy az új lakásoknál az áradatok sokszor az építkezés kezdeti fázisában, azaz 1-2 évvel ezelőtt megkötött adásvételi szerződéseken alapulnak, és csak az átadások után jelennek meg a statisztikákban. Az új lakások vásárlóinak ezért az utóbbi időszakban kibontakozó építőanyag-drágulás miatt fel kell készülniük arra, hogy a későbbiekben még jelentősebb áremelkedés lehet a piacon” – hívta fel a figyelmet Balogh László.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!