Megpihent nyáron az ingatlanpiac, de a lakáshitelek csúcsokat döntenek

2021. augusztus 2. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

A Duna House becslése szerint 2021 júliusában országosan 11 185 ingatlan-adásvétel történt, valamint 115 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelt vettek fel, a hivatalos adatok hasonló trendet mutatnak.

Júliusban megtorpant és év eleji szintre csökkent az adásvételek száma a lakóingatlanpiacon a Duna House becslése szerint. Az ingatlanközvetítő cég által jelzett 11 185 darab tranzakció pontosan megegyezik az idén januári adattal, az előző évek júliusaihoz képest pedig 12-15 százalékos csökkenést jelent.

A szakemberek szerint a visszaesés oka elsősorban a szokásosnál is erősebb szabadságolási hullám, amely jelenleg jelentősen lassítja az ingatlanpiaci tranzakciókat. Éves szinten, az első 7 hónap adatai alapján az idei év még így is közel 30 százalékkal erősebb 2020-hoz, és 4 százalékkal 2019-hez képest. A Duna House várakozásai szerint az őszi szezonban újra a tavaszihoz hasonló aktív ingatlanpiaci forgalommal számolhatnak az eladók és a vevők.

A lakáscélú jelzáloghitelpiacon egyelőre abszolút nem érzékelhető a nyári szezon, júliusban a Duna House becslése alapján az előző júniusi hónappal megegyező volument, azaz 115 milliárd forint jelzáloghitelt vettek fel Magyarországon. Ezzel március óta minden hónapban meghaladja a piac a 100 milliárdos határt. Az év első 7 hónapjában 690 milliárd forintot tesz ki a hazai jelzáloghitelpiac, amely alapján a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 163 milliárd forinttal több hitelt vettek fel a magyarok.

Hasonló folyamatokról számolt be a Magyar Nemzeti Bank, illetve a jegybank nyomán a Bank 360 is, júniusban ugyanis már a hivatalos adatok alapján is ismét rekordösszegű lakáshitelt folyósítottak a hitelintézetek. a mérték júniusban elérte a 136,35 milliárd forintot. Így január óta már közel 600 milliárd forintnál jár a lakáshitel folyósítás,

„A lakáshitel kihelyezés negyedik hónapja folyamatosan rekordot dönt, a júniusi folyósítási összeg messze meghaladta a járvány előtti eredményeket is”

– közölte Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!