Újabb hat javaslatot fogadott el a kormány a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzstől

2021. július 28. – 15:18

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtótájékoztatót tartott a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs vezetője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon.

A miniszter elmondta, hogy több javaslatot adtak be a kormánynak, amiből az hatot el is fogadott. Négy olyan döntés született, ami azt biztosítja, hogy az eddigieknél gyorsabban és több gazdaságfejlesztési forrás kerülhessen a magyar vállalatokhoz, hogy gyorsan tudják javítani a versenyképességüket. Ez a négy fejlesztés a Magyar Fejlesztési Bank hitelezési és gazdaságfinanszírozási tevékenységét teszi gyorsabbá és bürökráciamentesebbé, mondta Szijjártó.

  • Indul egy építőipari tőkeprogram, az MFB biztosítja majd olyan magyar építőipari vállalatoknak, amik ugrásszerű növekedés előtt állnak.
  • Az MFB hitelezése a következő időszakban még könnyebb és rugalmasabb legyen, a bank több mint 200 milliárd forintos újabb hitelezési lehetőséget kapott.
  • Az eddigieknél szélesebb körben vállalhat garanciát az MFB, ami fontos a magyar vállalatok számára hitelfelvételnél vagy bármilyen más fejlesztési forrás igénybevételénél.
  • Az MFB tőkealapjai is az eddigieknél gyorsabban tudnak befektetéseket eszközölni a Magyarországon működő vállalatokban azzal, hogy a szükséges versenyhivatali eljárásokat a tulajdonszerzést követően is le lehet folytatni, így azok nem lassítják majd az MFB tőkealapjainak befektetési döntéseit.

Emellett két olyan döntést hoztak, amely jelentős infrastruktúrafejlesztéssel jár és amellyel újabb beruházásokat tudnak Magyarországra vonzani, az egyik egy jelenős közműfejlesztés, kifejezetten Szikszón, a másik pedig egy 100 milliárd forintos távközlési, elektronikai, energetikai és vízügyi közműfejlesztés négy magyarországi ipari parkban.

Szijjártó Péter elmondta: a mostani hattal már 35-re nőtt azon javaslatok száma, amelyeket a kormány elfogadott a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzstől.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!