40 elektromos Mercedes buszt vesz a Volánbusz, ha

2021. július 27. – 19:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Feltételes szállítási szerződést írt alá 40 Mercedes eCitaro típusú elektromos autóbusz beszerzéséről kedden a Volánbusz Zrt. az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Traction Electrics Kft., áll a Volánbusz Zrt. közleményében. Eddig a hír, a háttér kicsit zavaros.

A közlekedési vállalat az idén tavasszal 100 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatokat a Zöld Busz Programban, és kiírta a feltételes közbeszerzési eljárásokat is. Ezek eredménye a mostani feltételes adás-vételi szerződés, írja az MTI.

Korábban kiderült, hogy a buszok egy részét már eredményhirdetés előtt legyártották a mannheimi Mercedes autóbuszgyárban, ezért

sokan mutyit kiáltottak.

Csakhogy, mint a Totalcar autósmagazinban megjelent, a roppant szűkre szabott szállítási határidő miatt csak egyetlen pályázó maradt ringben, a Mercedes, ami ráadásul előre gondolkodva – saját kockázatra – elkezdte legyártani a meghatározott színű és paraméterekkel rendelkező buszokat.

Szintén itt tudható meg az is, hogy a nagy sietségre azért volt szükség, mert a kormányzat ezekkel a járművekkel szeretne villantani az idén szeptemberben kezdődő Nemzetközi Eukarisztikus Kongresszuson (NEK), valamint a Nemzetközi Természetvédelmi és Vadászati Kiállításon is. Tehát a két őszi eseményre nagy valószínűség szerint negyven darab eCitaro fogja szállítani a látogatókat. Majd pedig ez év őszének végén vándorolnak át az új elektromos Mercedesek Budaörs térségébe, hogy szolgálják az utazóközönséget.

A saját kockázatra gyártott elektromos buszok egy része már négy napja megérkezett Magyarországra az Omnibusz szakblogon megjelent fotó szerint.

Amennyiben persze a Volánbusz elnyeri

a Zöld Busz Program támogatását a járművek beszerzéséhez, ezek a fővárosi agglomerációban szállítják majd az utasokat, várhatóan 2022 első negyedévétől. A társaság pályázatainak eredményes elbírálása esetén Budapest vonzáskörzetében 40, hat megyeszékhelyen pedig további 60 elektromos meghajtású jármű közlekedhet majd, írják a közleményben.

A Mercedes eCitaro típusú, szóló (nem csuklós), alacsony padlós, elektromos meghajtású autóbuszok 28 ülő és 50 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, és egy feltöltéssel mintegy 240 kilométert tehetnek meg. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, valamint elektronikus utastájékoztató rendszerrel rendelkeznek.

A Volánbusznál az elmúlt hetekben forgalomba állt 204 darab MAN csuklós és 503 darab, folyamatosan érkező Credo, Volvo és Mercedes szóló jármű, ezt egészíti ki majd a 100 elektromos busz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!