Nagyszabású filmsorozat készül Hunyadi Jánosról

2021. július 16. – 13:51

frissítve

Nagyszabású filmsorozat készül Hunyadi Jánosról
Robert Lantos és Káel Csaba A Nevek Dala című film premierjén – Fotó: Nemzeti Filmintézet

Másolás

Vágólapra másolva

Robert Lantos lesz a producere a nemzetközi koprodukciós sorozatnak, amelyet a kormány és a Nemzeti Filmintézet együttesen 10,5 milliárd forinttal támogat.

Hunyadi Jánosról készül korábban nem látott nemzetközi léptékű (és a híresztelések szerint összesen több tízmilliárd forintos költségvetésű) tévésorozat. A projektet a kormány és a Nemzeti Filmintézet támogatja, a TV2 pedig közreműködőként vesz részt. A forgatókönyv alapjául Bán Mór Hunyadi-sorozata szolgált, a producer Robert Lantos, a rendezők a magyar származású George Mihalka, Nagypál Orsi és Robert Dornhelm. Már folynak az előkészületek és a szereplőválogatás, a forgatás 2022-ben kezdődik.


A most kiadott közlemény szerint a sorozat egy romantikus kalandfilm lesz, egy udvari intrikákkal, cselszövésekkel teli történelmi dráma, egyben epikus akciósorozat.


A Hunyadi sorozatot a Variety című magazinban jelentette be a cannes-i filmfesztiválon a Beta Cinema nemzetközi forgalmazó.

„Hunyadi és a nándorfehérvári csata óriási jelentőségű volt a középkorban, évtizedekig meghatározta földrészünk sorsát. A hazai filmgyártás eddigi léptékét túlszárnyaló alkotást élvonalbeli filmesekből álló nemzetközi stáb közép-európai helyszíneken forgatja”

– összegzett Káel Csaba, a magyar filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.

A kormány jelentős támogatást ad a tízrészes Hunyadi-sorozathoz, egy kormányhatározat alapján 6,9 milliárd forintot a kormány biztosít, míg a Nemzeti Filmintézet saját keretéből 3,6 milliárd forint támogatást nyújt.

„Fontos része volt eddigi pályafutásomnak, hogy hat filmet készítettem Magyarországon. A Hunyadi-sorozat mégis igazi premier lesz, hiszen először forgatok magyar színészekkel magyar nyelven egy igazi magyar történetet.”

– mondta Robert Lantos, a sorozat kanadai magyar producere, aki a 70-es évek óta számos kiemelkedő sikerű filmalkotást jegyez (Barney és a nők, Csodálatos Júlia, A napfény íze, Eljövendő szép napok, Karambol).

A produceri csapatot Krskó Tibor (Sorstalanság, Szabadság, szerelem, A nevek dala), Hazai Cecília és Hazai Kinga alkotja. Krskó Tibor emellett Csetényi Csabával közös Hamu és Gyémánt magazinja és HG-elnevezésű kommunikációs csoportja révén is ismert.

A Hunyadi-sorozat showrunnere a magyar származású George Mihalka tévéműsorok és tucatnyi mozifilm révén ismert, munkásságát a Kanadai Rendezők Céhe is díjazta.

„Amióta gyerekként elhagytam Magyarországot, az volt az álmom, hogy visszatérjek és dolgozzak a szülőföldemen és az anyanyelvemen. Örülök, hogy része lehetek ennek a mesés csapatnak és az első Magyarországon gyártott és forgatott nemzetközi sorozatnak”

– nyilatkozta.

Az egyik legsikeresebb magyar rendező, Nagypál Orsi (Nyitva, Terápia) mellett a temesvári születésű Robert Dornhelm (Mária Terézia, Apám bűnei, Anne Frank igaz története) is epizódrendező lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!