A nagy magyar kémügyben felmentették, mégis Bukta Béla kiadatását kéri a bíróság

2021. július 16. – 10:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A birodalomnak visszavágnak? Cikkünkből kiderül, hogy a „birodalom” egy különös baráti társaság, amelyet kémkedéssel már nem, de egyebekkel még vádolnak.

A nagy magyar kémügy elég extrém történet volt, kicsit olyan, mint a Tanú című filmben a narancs, ami valójában citrom volt. Emlékeznek, ugye?

„Ilyen az új magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk.”

Mint a HVG most megírta, egy kiadatási kérelemmel folytatódik ez a sztori, de talán nem árt röviden felidézni, hogy miről is beszélünk.

A kémügyben az volt a vád, hogy egy magukat „birodalomnak” nevező baráti társaság tagjai, így a vezető, Maxin Norbert, illetve a korábban Varga Mihály tanácsadójaként dolgozó Bukta Béla az Egyesült Államoknak, az IMF-nek és a Svájci Alapnak kémkedtek. A rendőrség azt állította, hogy 2008-ban Maxin Norbert megbízásából Bukta az amerikai nagykövetség egyik fedésben dolgozó hírszerző tisztjének bizalmas minősítésű honvédségi dokumentumot adott át, de olyan vádak is szerepeltek, miszerint Bukta 2010 nyarán a MÁV, a Malév, a BKV adósságállományát tárta fel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációvezetőjének, Irina Ivascsenkónak.

Elég nonszensznek tűnt már akkor is az egész, de Maxin sokáig előzetesben ült, sokszor veszélyes bűnözőkkel összezárva. A sajtó sokat foglalkozott ezzel az üggyel, és ha nagyon leegyszerűsítjük, valóban nem tűnt teljesen ártatlannak a társaság, például felmerült, hogy külföldi szerverek segítségével valótlan, ismert embereket lejárató tartalmak megjelenítéséhez volt közük, de a komoly és egyben bizarr kémvád végül a bíróságon nem állt meg, a vádlottakat jogerősen felmentették. Viszont a HVG cikkéből most kiderül, hogy a kémügy mellett a NAV is büntetőeljárást indított bűnszervezetben elkövetett csődbűntett gyanújával, és eljárás indult hamis tanúzás miatt is.

A 47 éves Bukta Béla még 2019-ben hagyta el Magyarországot, és az Egyesült Államokban kért politikai menedékjogot. A Pesti Központi Kerületi Bíróság azonban idén januárban elfogatóparancsot adott ki ellene, és a kiadatását kérte.

Ez úgy történt, hogy a kémügyben zajló nyílt eljárás során Buktáék megtudták, hogy titkos megfigyelés zajlott ellenük, Buktáék közigazgatási bírósághoz fordultak, hogy kipereljék a megfigyelés részleteit. Nyertek is, de a HVG úgy tudja, hogy a rendőrség mégsem folytatott le új eljárást. Azt ugyan hivatalosan nem lehet tudni, hogy tényleg kapott-e menedékjogot, de erre utal, hogy régóta kint tartózkodik. Bukta vélhetően most sem szeretne hazajönni.

A NAV-os eljárás főszereplője amúgy az IBM egyik egykori magyarországi partnervállalata, egy Polygon nevű cég, ahol a gyanú szerint milliárdoknak veszett nyoma. A vád szerint Maxin ismerősei és barátai, köztük Bukta Béla eltitkolták a hatóságok elől, hogy hol lehet Maxin (ő ugyanis egy ideig bujkált).

A közvéleménynek pedig egyelőre marad a nagy homály, hogy mi is volt ez az egész birodalmasdi, mit nézett be ennyire a hazai rendőrség, illetve miként folytatódnak ezek után az ügyek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!