Megdöbbentő OKJ-s vizsgacsalást szervezett egy bűnbanda

2021. július 15. – 11:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Titkos internetes felület létrehozásával tévesztette meg a gazdasági kamarákat egy informatikus, egy kormányhivatalnok és a felesége. A bűnbanda több százezer forintot követelt és csalt.

Igencsak összetett, rafinált, ugyanakkor súlyos csalást szervezett egy bűnbanda. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség bejelentette, hogy egy vezető beosztású személy anyagi előnyért megszegte a hivatali kötelességét, magyarul korrupciós mechanizmust szervezett. Az ügyészség bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást.

A nyomozók a héten több helyszínen összehangolt akciót indítottak. Az előkészítésben a Nemzeti Védelmi Szolgálat, az elfogásokban a Készenléti Rendőrség működött közre.

A megalapozott gyanú szerint, a korábban egy megyei kormányhivatal osztályvezetőjeként dolgozó kormánytisztviselő és az iskolarendszeren kívüli felnőttképzések adatait tároló elektronikus rendszert létrehozó és kizárólagos rendszergazdaként üzemeltető informatikus átalakította a rendszer működését.

Ez alapján az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmai vizsgák a rendszer felhasználói felületén nem jelentek meg, azok kizárólag az általuk és a velük együttműködő személyek számára látható „titkos felületre” kerültek.

Emiatt a vizsgabizottság tagjainak kijelölésére feljogosított, területileg illetékes szakmai és gazdasági kamarák nem értesülhettek ezen vizsgákról, és a vizsgabiztos kijelölési jogosultságukkal sem tudtak élni.

A kormánytisztviselőnek viszont lehetősége volt egyes vizsgák esetén vizsgabizottsági tagok kijelölésére, amelynek révén el tudta érni, hogy a vizsgára a jogszabályi előírásokat megszegve bejelentett személyek sikeres vizsgákat tegyenek.

A szabálytalan vizsgák lebonyolításához kapcsolódóan 2019 őszétől, a sikeres vizsgák ellenértékeként a kormánytisztviselő és felesége által irányított, vizsgára felkészítő tanfolyamokat és vizsgáztatást szervező gazdasági társaságok, a több mint húsz vizsgázótól – esetenként 150 és 440 ezer forint közötti – pénzbeli juttatást kaptak.

Az egyre mohóbb banda nem úszta meg a bűnszervezetben elkövetett csalást, az ügyészség a kutatásokat követően öt személyt gyanúsítottként hallgatott ki és három gyanúsított őrizetét rendelte el. A nyomozó ügyészség két gyanúsított letartóztatásának elrendelését, míg az informatikus esetében távoltartást indítványozott a kormányhivatal munkatársaival történő kapcsolattartást érintően. A kényszerintézkedésekről ma dönt a bíróság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!