Habitat for Humanity: Kimondta a kormány a végítéletet a vályogházakra

2021. július 15. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány nem kívánja célzott programokkal támogatni a hazai vályogházak felújítását, inkább a bontásukat javasolják a Hosszú Távú Épületfelújítási Stratégiában (HTFS). Ez nagyjából 600 ezer házat, és mintegy 1 millió, többségében mélyszegénységben élő embert hoz nehéz helyzetbe, írta a Habitat for Humanity lakhatással foglalkozó szervezet a Hvg-n megjelent cikkében.

A házak felújítását azért nem javasolja a kormány, mert az értékük olyan alacsony, hogy a felújítás piaci értéken nem térül meg. A Habitat for Humanity szerint a vályogházakról való lemondás elsősorban a legszegényebb rétegeket hagyja támogatás – vagy legrosszabb esetben akár lakhatás nélkül.

A stratégia egyik fő célja, hogy „a magán- és köztulajdonban lévő lakó- és nem lakáscélú épületek nemzeti állománya, felújítás révén, 2050-re nagy energiahatékonyságú és dekarbonizált épületállománnyá válhasson”. A jelenlegi magyar épületállomány (tehát messze nem csak a vályogházak) nagy részének teljes körű megújuláson kellene átesnie, hogy energiaigényük minimális legyen, amit szén-dioxid-semleges, megújuló forrásokból kellene fedezni. Mindezt úgy, hogy Magyarország az EU egyik legrosszabb hatékonyságú lakóépület-állományával rendelkezik:

a lakások több mint 85 százaléka 1990 előtt épült, és csak nagyon kis hányadukon történt lényegi energetikai felújítás.

A kormány szerint 600 ezer vályogházat „nem javasolt felújítani, mert az értékük (gyakran az elhelyezkedésükből is adódóan) olyan alacsony, hogy a felújítás piaci értéken nem térül meg”. Továbbá „a nagy energiafelhasználás mellé gyakran társulnak szerkezeti problémák, és alacsonyabb lakókomfort. […] Ebben az esetben bontásuk jelenthet megoldást. Ezért felújításukra célzott támogatási program indítása nem célszerű.”

A Habitat szerint azonban a nagy hőtároló-tömeggel bíró szerkezetük miatt

a megfelelő hőszigeteléssel és javításokkal egy kiemelten környezetbarát, egészséges és korszerű lakóépület alapját is adhatják.

„Az igazán súlyos probléma azonban az, hogy a vályogházakban élő, több mint 1 millió (!) lakó túlnyomó része a legalacsonyabb jövedelmi csoportokba tartozik. A stratégia szerint az ő házukat nem érdemes felújítani, lebontásra ítéltek. Ők azok, akik a rezsicsökkentést alig érzékelték, mivel az általuk használt tűzifa ára folyamatosan emelkedik – a rezsicsökkentés óta több mint 50 százalékkal. Legtöbben egy új hűtőszekrényt sem engedhetnek meg maguknak, nemhogy egy új energiahatékony ház építését! A stratégia nem tér ki arra, hogy a javasolt lebontás után hogyan oldanák meg a vályogházakban élők lakhatását” – írta a szervezet.

A Habitat szerint a leginkább rászorulókat is elérő, célzott energetikai felújítások nélkül nem érhetőek el az uniós klímacélok, és nem csökkenthető érdemben a légszennyezettség sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!