Egy furcsa turisztikai anomália: az amerikai és a brit vendégek repülővel nem jöhetnek, csak ha trükköznek

2021. július 15. – 15:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az unión kívüli turisták továbbra sem landolhatnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ez nagy érvágás a fővárosi vendéglátásnak, főleg, mert a környező országok már nem korlátoznak. Kiskapuk vannak, és egy furcsa rendelet is készül.

Ha valahogy bejut Magyarországra egy Európai Unión kívüli turista, például az itthon nagyon fontos britek (legénybúcsúsok) vagy a csoportosan érkező és dinamikus szegmenst jelentő amerikaiak, akkor már szinte bármit megtehetnek, szállodába, múzeumba, étterembe mehetnek. Viszont repülővel még nem érkezhetnek, pedig lássuk be, az Egyesült Államok és Magyarország vagy Nagy-Britannia és Magyarország között azért kisebb-nagyobb vizek is vannak, a célturisták elsősorban repülővel érkeznének.

„Azért lenne fontos a helyzet kezelése, mert a brit és az amerikai turisták nagyon fontosak Magyarországnak. Az amerikai turisták sokat költenek, a britek pedig sokan vannak”

– mondja Csordás Tamás, a beutaztatással foglalkozó Dynamic Tours vezetője. A szakember elmondta, hogy természetesen ők tájékoztatják a beutazási szabályokról a vendégeiket, így olyan esetet nem ismer, hogy mi történne akkor, ha valaki ezt nem tudja, és megjelenik a repülőtéren.

Síppal, dobbal, nádihegedűvel

Ha nincs megállapodás, akkor hivatalosan turistaként nem jöhet be a vendég az országba, de egy másik szabályozás szerint június 24. óta nincsen schengeni határellenőrzés (a repülőtéren mindenkinek van határellenőrzés). Akinek van magyar vagy uniós, kölcsönösen elfogadott oltási igazolása, az természetesen bejöhet, a külgazdasági és külügyminiszter szokott ilyeneket bejelenteni.

Az ügyes utazási irodák azt javasolták a vendégeknek, hogy amennyiben valóban szeretnének eljutni Magyarországra, akkor érkezzenek meg Bécsbe vagy Prágába (fő turisztikai versenytársainkhoz, akik színekkel jelölik az országokat, és a küldő országokat a kockázati besorolásuk alapján szabályozzák), majd jöjjenek át hazánkba, amit megtehetnek hajóval, busszal, autóval, a schengeni határoknál ugyanis nincsen korlátozás.

Kezdi elérni az ingerküszöböt az ügy

A reptéren tehát van kontroll, és a nevezett országokból még akkor sem érkezhetnek meg a vendégek, ha korábban már egy másik schengeni országban beléptek az unióba.

Azt ugyan pontosan senki nem érti, hogy ez az egész miért van, vélhetően leginkább azért, mert olyan faramucira sikerültek a különböző szabályozások, hogy abból nem alakult ki egy értelmes mix, és az ügy eddig nem érte el a döntéshozók ingerküszöbét – véli Csordás Tamás,

Aztán persze az is lehet, hogy valamilyen „büszkeségből” várjuk az EU-n kívüliekkel szemben a kétoldalú megállapodásokat (vagyis ha ti korlátoztok minket, mi sem engedünk).

Úgy tudjuk, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség azért már foglalkozik az üggyel. Mindez azért lenne nagyon fontos, mert például Bécs biztosan szívesen kicsípne egy részt az évente pár tízezer fős szállodahajós turizmusunkból. Ráadásul a magyar kormány keze is meg van kötve; ha Nagy-Britannia vagy az Egyesült Államok nem köt kétoldalú megállapodást, akkor a beutazó turistáknak az anyaországba visszatérni sem feltétlenül könnyű (gondoljunk a hazaérkezésük után érvényes karanténszabályokra).

Indulnának a hajók

Ebből a helyzetből elég furcsa anomáliák alakultak ki. Egy nagy hajós társaság, amely főleg a Rajnára és a Dunára szervez folyami nagyhajós utakat, például a dunai körutazásaikat budapesti indulással tervezte. A hatóságok megértették, hogy komoly reputációs veszteség lenne, ha Budapest kiiratkozna az indulóállomások listájáról, így állítólag napokon belül megjelenik egy olyan egyedi szabályozás (vélhetően egy kormányrendelet), amely szerint ha az amerikai vendégnek van jegye egy ilyen hajóra, és vállalja, hogy 48 órán belül elhagyja az országot, akkor mégis beléphet.

A következő hajó július 28-án indulna, Budapesten lenne a boarding. Addig meg kell születnie a szabályozásnak, amely felengedi a szállodahajókra a vendégeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!