MNB: Nem jó, hogy a bankszámlák havi díja akkor is magas, ha ritkán utalunk, korlátlan számlacsomagok jöhetnek

2021. július 14. – 13:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországi bankszámlák árazása nem túl jó, az ügyfelek még akkor is magas havi díjakat fizetnek, ha nem túl sok elektronikus tranzakciót bonyolítanak, a csomagáras szolgáltatások elterjedését szeretné látni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – mondta Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója.

A Portfolio cikke szerint Bartha a jegybank Fizetési rendszer jelentésről szóló sajtótájékoztatón beszélt erről, az MNB ugyanis ma publikálta az erre vonatkozó 2020-as jelentését, amelyben a hazai elektronikus pénzforgalom legfontosabb trendjeit mutatják be a jegybanki elemzők, az anyag nemzetközi összehasonlításban is vizsgálja a hazai pénzforgalom fejlettségét.

Bartha azt mondta, a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatások árazása nem túl jó, az ügyfelek még akkor is magas havi díjakat fizetnek, ha nem túl sok elektronikus tranzakciót bonyolítanak. Az ügyfelek 45 százaléka nem túl sok tranzakciót végez el, de 1500 forintnál többet fizet havonta.

„Az átutalások és az azonnali átutalások egyre nagyobb szerepe miatt nem elfogadható az a fajta árazás, amit a bankok most alkalmaznak. Azt szeretnénk látni, hogy azok a csomagáras szolgáltatások kerüljenek többségbe Magyarországon a pénzforgalmi szolgáltatóknál, ahol a havi csomagdíjjal nagyon nagy számú vagy korlátlan átutalást lehet kifizetni” – mondta a nemzeti bank igazgatója.

A Portfolio feleleveníti, hogy az MNB már évek óta buzdítja a hazai bankokat, hogy kínáljanak olyan számlacsomagokat, melyeknél az átutalások szinte korlátlanul elérhetők egy havi díjért. A lap szerint ugyanakkor a bankok jellemzően azt vallják, hogy amíg a tranzakciós illeték tranzakciónkénti díjat jelent számukra, a csomagárazást nem lehet üzleti alapon megfelelően csomagárassá tenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!