Drága lesz a dinnye is, de legalább jó

2021. július 7. – 18:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Drága lesz idén a hazai dinnye. Hogy mennyire, azt nem forintosítják, de az Agrárkamara a dráguló munkaerőt és más bekerülési költségek emelkedését emlegeti. Cserébe az ígéret szerint kiváló lesz a minősége.

Hétvégén kezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli részén – főleg Békés megyében, de Baranyában is vannak jelentősebb dinnyetermelő vidékek. Az Agrárkamara erre időzített közleménye szerint az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt a termelők kiváló minőségre számítanak, és persze várhatóan a kereslet is nagyobb lesz, hiszen a dinnyefogyasztás erősen kánikulafüggő, abból pedig most nincs hiány.

Az árak viszont rögtön hűthetik a kedélyeket: „az inputanyagok és a munkaerő drágulása” miatt ugyanis jelentősen nőtt a bekerülési költség, így várhatóan a görögdinnye más gyümölcsökhöz hasonlóan drágább lesz, mint a korábbi években.

Pedig a zöldség- és gyümölcsárak már tavaly is nagyon elszálltak: akkor éves szinten 18 százalékos volt a drágulás. Idén ehhez képest is látványosan rosszabb a helyzet. Az egyébként is nyolcéves csúcson lévő infláció különösen kihat a gyümölcsökre, amit több, a hazai piacon meghatározó terménynél az időjárás, főleg a tavaszi fagyok is befolyásoltak. A cseresznye, a kajszi, a korai őszibarack terméskiesése több helyen 80 százalék felett volt.

Ehhez képest jó hír, hogy a görögdinnye minősége a mostani szakmai előrejelzések szerint idén kifejezetten jó lesz. Körülbelül 3500 hektáron termesztenek görögdinnyét Magyarországon, és 150-160 ezer tonna termés várható, ami a tavalyihoz hasonló mennyiség. Hogy menyivel nő várhatóan majd a hazai dinnye piaci ára, azt nem részletezik. A várható áremelkedésnek a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete szerint több oka van: drágult a vetőmag, a műtrágya, a fólia, a csepegtetőszalag; és egyre nő a külföldi bérmunkások bére is – ők Békésben jellemzően romániai vendégmunkások szoktak lenni.

A dinnyetermesztők és a hazai agrárlobbi minden évben megpróbálja elérni az áruházláncoknál, hogy részesítsék előnyben a hazait és mire jön a magyar dinnye, vezessék ki az importot a raktáraikból. Így tesznek most is: a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete arra figyelmezteti a kiskereskedőket, „hogy nem lenne szerencsés, ha az import dinnye akciózásával levernék az árakat a magyar dinnye érkezésére, ez ugyanis a hazai termesztést és ellátást hosszú távon is veszélyeztetné”.

Más kérdés, hogy mint ők is írják, jelentős mennyiségű olasz dinnye ragadt bent a nagykereskedelemben. Az átlagos hazai dinnyefogyasztás egyébként 12 kg/fő évente. A hazai görögdinnye 70 százalékát Magyarországon értékesítik, 30 százalékát pedig exportra viszik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!