Kontroll alatt a Dunaferr, állami tulajdonú cég emberei ellenőrzik a vasmű pénzügyeit

2021. június 29. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek óta kint vannak a Dunaferrnél az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. emberei, értesült több, egymástól független forrásból a 24.hu .

A lap azt írja, a cég korábban a kormány által stratégiailag kiemelt jelentőségűnek tekintett gazdálkodó szervezetek felszámolójaként volt ismert. A járvány alatt az NRN Kft. hatásköre kibővült, már reorganizációs eljárást vezényelhet le, azaz csőd vagy felszámolás helyett a működőképesség helyreállítását oldja meg, amennyiben életképes az adott cég.

Lapunknak egy, az ügyre rálátó forrásunk megerősítette, hogy az NRN emberei valóban ott vannak egy új kormányrendelet miatt, mely szerint ahol az államnak bármekkora részesedése van, ott beléphet vagyonfelügyelő és ellenőrzési joggal. Forrásunk szerint az NRN egyelőre csak a kifizetéseket ellenőrzi, nagyobb szabású változást nem tud elérni.

A magát legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettesként hívó Evgeny Tankhilevics múlt héten, június 25-én levélben írt a dolgozóknak. Ebben úgy fogalmazott,

Minden művelet szigorú kontroll alatt áll.

A 24 szerint az NRN közreműködésével döntöttek arról is, hogy június 25-én kifizették a májusi bérek hátralévő részét. A lap szerint a Dunaferr számláit megfigyelés vagy zárolás alá helyezték, illetve vagyonfelügyelő is érkezett.

Magyarország egyik legkomolyabb iparvállalata, a Dunaferr már hónapok óta sodródik a felszámolás felé, miközben az acélipari keresletet nézve akár szárnyalhatna is. Ehelyett orosz, ukrán és magyar csapatok küzdenek egymással a dunaújvárosi acélcégért. A dolog odáig fajult, hogy áprilisban például már kigyúrt biztonsági emberek próbálták meg átvenni a cég biztonsági szolgálatát, majd a Dunaferrt elfoglalni próbáló csapat vezetője azt ígérte, újra fognak próbálkozni.

A vállalat körüli történésekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Az állam eleinte távol tartotta magát az ügytől. Arról közel két hónapja írtunk, hogy május 6-án kellett volna közgyűlést tartania az ISD Dunaferrnek, ám a cég ügyvédje adott egy listát a dunaújvárosi jegyzőnek, aki erre az érintettek meghallgatása nélkül, azonnal kitiltotta a beadványban felsorolt részvényeseket, ügyvédeket, szakszervezeti vezetőket a gyár területéről. Innentől alighanem a politikai szál is felerősödött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!