Újra elérhető kisvasúttal a Balaton-közeli termálfürdő

2021. június 28. – 15:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közel két évtizedes forgalomszünet után július 1-jétől ismét járnak a vonatok a balatonfenyvesi kisvasút Csisztafürdőre vivő, újjáépített vonalán – írta az MTI a MÁV Zrt. közleményére hivatkozva.

A gyógyfürdőhöz vezető nyomvonalon a pályát teljes hosszában újjáépíttette a MÁV, így már vonatozással is elérhető a Buzsákhoz tartozó, közúton csak jókora kerülővel megközelíthető pihenőhely. A nyári főszezonban Balatonfenyvest Csisztapusztával és Somogyszentpállal is hat-hat vonatpár köti össze – írta a közlemény.

A Balaton mögött húzódó berekvilágot korábban több vasútvonal hálózta be, elsősorban gazdasági célokból közlekedtek rajta vonatok. A vonalak közül a legtöbbet felszámolták, csak Balatonfenyves és Somogyszentpál között maradt meg egy darabja, amit a turizmust szolgálja ki. Most egy korábbi vonalat helyreállítva már a termálvizéről ismert Csisztafürdő is elérhető kisvasúttal.

Mozdony a balafonfenyvesi állomásonFotó: Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút/Facebook
Mozdony a balafonfenyvesi állomásonFotó: Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút/Facebook

A csisztafürdői vonal újjáépítését Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója jelentette be másfél évvel ezelőtt, akkor 2,1 milliárd forintos költségről beszélt. A 8,3 kilométeres hiányzó szakaszt benőtte a növényzet, a pálya is megrongálódott, hidakat és átjárókat is újjá kellett építeni.

A július 1-jétől érvényes nyári menetrend szerint a fürdő nyitvatartásához igazodva, kétóránként járnak a vonatok a felújított vonalon, a menetidő 35 perc. A kisvasúton a tavaly bevezetett Balaton24 és Balaton72, illetve az idén új Balaton24/72 Duo napijegyekkel is lehet utazni.



A korábbi híradások szerint a Terület- és településfejlesztési operatív program által biztosított 650 millió forintból Csisztafürdőnél egy kerékpáros-turizmust is kiszolgáló állomás épül, továbbá fejlesztik az imremajori és a balatonfenyvesi végállomást is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!