Már ki is futott az elektromos autókra szánt aktuális állami támogatás

2021. június 14. – 09:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 2021.06.14. 14:47:

Több olvasónk is jelezte, hogy a rendszer nagyon akadozott, volt, aki másfél órán keresztül próbálta beadni a pályázatát. „1.5 óra alatt eljutottunk a pár lépcsős folyamatban oda, hogy kiválasztjuk az autó típusát és a regisztrált kereskedőt. Pályázni csak úgy lehet, hogy a benyújtás előtt meg kellett rendelni az autót egy regisztrált kereskedőnél. Nos, a mi kereskedésünk nem található a listában. A kereskedést felhívtuk, értetlenül állnak az egészhez, több kereskedőt kifelejtettek a listából, állítólag utólag tölti fel az IFKA” – írta egyikük.

A villanyautosok.hu azt írta, hogy a támogatást ebben a szakaszban mindösszesen másfél óra alatt elkapkodták, majd miután kimerült az egymilliárdos forrás, ezt az üzenetet kapták a pályázni kívánók:

Tisztelt Pályázók és Kereskedők! A pályázatok benyújtására szakaszosan, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig van lehetőség. A benyújtás előző szakasza 2021-06-11 napon lezáródott. Pályázatának benyújtására, illetve a kereskedői ajánlatok kezelésére a következő szakaszban, 2021-07-05 8:00 -tól lesz lehetőségük. Kérjük, látogassanak vissza ebben az időszakban!

A dátum ebben nem igazán stimmel, mert az előző (vagy aktuális) szakasz most, 06. 04-én tudott lezárulni, előbb nem, a villanyautosok.hu szerint a következő szakasz pedig augusztus 9-én indul. Így szerintük vagy hibás a dátum, vagy az eddig még be nem jelentett, céges pályázatra vonatkozik.

Az anomáliákra rákérdeztünk az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Korábban írtuk:

Magánszemélyek mellett felsőoktatási intézmények, civil szervezetek, személyautós szállítással és taxizással foglalkozó egyéni vállalkozók és cégek kaphatnak abból az összesen hárommilliárd forintnyi állami támogatásból, amit idén elektromos autó vásárlási támogatásként osztanak – írja Azénpénzem.hu a kb. egy hónapja megjelent pályázati kiírás alapján. Jellemzően egy autóra lehet pályázni, de pl. civil szervezetek vagy felsőoktatási intézmények öt autó támogatását is kérvényezhetik.

Fontos részlet lehet a nagycsaládosok számára, hogy a 7–9 üléses autókhoz kapható 2,5 millió támogatást összevonhatják ezzel a kedvezménnyel. Lényeges elem az is, hogy használt autó nem jöhet szóba, csakis új autó vagy tesztautó.

Kizárólag tisztán elektromos meghajtású autók jönnek itt szóba, hibridek támogatására nem lehet pályázni. Az Azénpénzem.hu azt írja, hogy a pályázat benyújtásához érvényes megrendelésre van szükség, amelynek dátuma nem lehet régebbi, mint a pályázat kiírása, vagyis május 17. Idén várhatóan 1200–2000 kérelmet bírálnak el kedvezően.

A pályázatokat szakaszosan lehet benyújtani az elektromobilitas.ifka.hu oldalon. A támogatás sávosan érhető el. Egy ötszemélyes autóra (1 milliótól) 12 millió forintos vételárig annak maximum 50 százalékát, de legfeljebb 2,5 millió forintot, 12 és 15 millió forint közötti autóra maximum 1,5 millió forintot kaphatnak a pályázók. Hétszemélyes autóra 14 millió forintig kapható az ár maximum 50 százaléka, de legfeljebb 2,5 millió forint, 14 és 17 millió forint közöttire pedig maximum 1,5 millió forint – írja a Villanyautósok.hu.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!