288 millió eurót fizet a dízelbotrány miatt a Volkswagen négy korábbi vezetője

2021. június 09. – 20:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordnagyságú összeget, 288 millió eurót fizet a Volkswagen (VW) csoport dízelbotrányával okozott károk miatt a német autógyártó társaságnak Martin Winterkorn volt vezérigazgató és három társa, írja német sajtóhírek nyomán az MTI. A 100 milliárd forintot jelentő kártérítésről peren kívüli megállapodásban egyeztek meg.

Martin Winterkorn 11,2 millió eurót fizet, Rupert Stadler, az Audi volt vezérigazgatója 4,1 millió eurót, Wolfgang Hatz, a Porsche volt vezérigazgatója 1,5 milliót, Stefan Knirsch, az Audi volt fejlesztési vezetője pedig egymillió eurót. A fennmaradó mintegy 270 millió eurót az egykori beosztásukhoz kapcsolódó biztosítási konstrukciók – vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása (D&O) – révén fedezik. Ez a D&O típusú biztosítások németországi történetének legnagyobb szabású megállapodása.

A megállapodás ugyanakkor nem érinti a dízelbotrány miatt a Winterkorn és más volt VW-vezetők ellen indított büntetőeljárásokat. A volt vezérigazgató ellen például még 2019-ben emeltek vádat, az ügyészség szerint a törvényi kötelezettségek megszegésével szándékosan túl későn tájékoztatta a részvényeseket a dízelbotrányból fakadó milliárd eurós nagyságrendű költségekről, amivel törvénytelenül befolyásolta a társaság részvényének árfolyamát. Rupert Stadlert a többi között csalással vádolják. A 2020-ban indított per vádirata szerint legkésőbb a VW dízelbotrányának kirobbanása révén, 2015 szeptemberében tudomást szerzett a dízelmotoroknál alkalmazott manipulációról, mégis utasítást adott az érintett gyártmányok forgalmazására, illetve nem akadályozta meg értékesítésüket.

Martin Winterkorn, a Volkswagen korábbi vezérigazgatója – Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters
Martin Winterkorn, a Volkswagen korábbi vezérigazgatója – Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters

VW dízelbotránya 2015 szeptemberében kezdődött, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvádolta a vállalatcsoportot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást. Az érintett csaknem 11 millió járműből 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!