Két blokk is meghibásodott, részlegesen leállt a Mátrai Erőmű

2021. június 5. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

Még tart a Mátrai Erőmű Zrt. 5. blokkjának tervezett éves nagyjavítása, de emellett a 3. és 4. blokk leállásával is meg kellett birkózni az elmúlt napokban az erőmű személyzetének – tájékoztatta a Mátrai Erőmű Zrt. az MTI-t szombaton.

Csütörtökön este a 3-as blokknál szűnt meg 1 napra a termelés, pénteken hajnalban a 4. blokki kazánon következett be csősérülés. A két meghibásodás a normál működésből, elhasználódásból adódott a tájékoztatás szerint. A gőzturbina zavarának elhárítása után a 3. blokk még pénteken üzembe került, a 4. blokk javítása várhatóan vasárnap befejeződik és a tervek szerinti a kétblokkos normál üzem helyreáll. A 3-4. blokk üzemzavara nem tekinthető rendkívülinek, tekintettel arra, hogy az elhárítást az erőműben megszokott protokoll szerint végezték az illetékes hatóságok tájékoztatása mellett. Az események a környezetre és a személyzetre nem jelentettek veszélyt – hangsúlyozza a közlemény.

Az 5. blokkba szombaton délután gyújtanak be az üzemi próbák elvégzéséhez, amelyek kedden befejeződnek és a hálózatra kapcsolódik a 224 megawattos (MW) villamosenergia-termelő egység.

A Mátrai Erőmű kilenc évig tartó átalakítása idén kezdődött el, az ITM és az Európai Unió illetékes végrehajtó ügynöksége decemberben írta alá azt az 5,2 milliárd forint összköltségvetésű támogatási szerződést, amely a Nemzeti Energia és Klímaterv végrehajtását, valamint a Mátrai Erőmű fenntartható és igazságos átmenetét segítő „LIFE-IP North-HU-Trans” projekt végrehajtását rögzíti. A szénerőmű a hazai szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért is felel, így Magyarország 2050-es karbonsemlegességi céljainak eléréséhez elengedhetetlen az erőmű kapacitásainak a klímacélokat is figyelembe vevő átalakítása. A lignit tüzelésű blokkokat a tervek szerint 2025. végén leállítják, az MVM Csoport középtávú célja az elavult energiatermelő egységek új, nagyobb hatásfokú, innovatív és alacsonyabb kibocsátású technológiákra cserélése.

A Mátrai Erőmű 2020-ban került az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonába, miután az állam visszavásárolta Mészáros Lőrinc érdekeltségétől 17,44 milliárd forintért a Geosol Kft. hulladék-feldolgozóval együtt. Az erőmű a tavalyi évet 800 millió forintos pozitív működési eredménnyel zárta, ugyanakkor összesítésben 42,7 milliárd forint veszteséget termelt (a 2019-es 5,9 milliárd után). A veszteség ilyen mértékű megugrása vélhetően nem a működéssel függ össze (habár a magas szén-dioxid-kvótaár még mindig nagy gond), hanem a hosszú évek óta elhalasztott leértékelések valósultak meg hirtelen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!