KSH: 47 százalékkal csökkent a vendéglátás és a turizmus gazdasági teljesítménye a tavalyi adatokhoz képest

2021. június 1. – 11:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2,1 százalékkal alacsonyabb volt Magyarországon GDP a tavalyi első negyedévi adathoz képest, de a becslésekhez képest még így 0,2 százalékkal kisebb a visszaesés – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott második becsléséből. Felfelé javította az első negyedévi GDP mutatókat a második becslésében a KSH.

A gazdaság teljesítménye az előzetesen jelzett 1,9 százalék helyett 2,0 százalékkal nőtt az előző negyedévinél, az előző év azonos negyedévihez mérve 1,6 százalékkal csökkent, ami 0,4 százalékponttal kisebb csökkenés az előző közlésnél.

A GDP első negyedévi, 2,1 százalékos csökkenéséhez a szolgáltatások 2,1, az építőipar 0,1 százalékponttal járult hozzá, az ipar pedig 0,7 százalékponttal javította a gazdasági teljesítményt – írja az MTI.

A tavalyi első negyedévi adatokhoz viszonyítva a feldolgozóipar 4,1 százalékkal több, az építőipar 2,4 százalékkal kisebb hozzáadott értéket állított elő az idei első negyedévben. A mezőgazdaság 2,5 százalékkal javította teljesítményét, míg a szolgáltatások 3,5 százalékkal estek vissza.

A legnagyobb visszaesést a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás szenvedte el 47,7 százalékkal, illetve a szállítás, raktározás, ahol 11,1 százalékos volt a teljesítmény csökkenése.

A statisztikából kiderült, hogy a kereskedelem teljesítménye 0,3 százalékkal mérséklődött, a művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatásé pedig 9,4 százalékkal csökkent a tavalyi első negyedévi adatokhoz képest.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 3,7 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!