Több százmilliárdot kaszált tavaly a Magyar Nemzeti Bank a gyenge forinton

2021. május 31. – 09:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A forint gyengülésének és az állam megnövekedett devizaigényének köszönhetően közel 300 milliárd forintos eredménye keletkezett az MNB-nek 2020-ban, a devizaárfolyam-változásból eredő összeg nélkül azonban 2016 óta a legalacsonyabb lenne a jegybank profitja – írja a Portfolio.

A jegybank már áprilisban bejelentette, hogy tavaly összesen 255,4 milliárd forintos nyereséget ért el az MNB, melyből 250 milliárdot befizetett a költségvetésbe osztalékként. A most megjelent éves jelentésből az is kiderült, hogy a jelentős profit hátterében kizárólag a devizaárfolyamon elkönyvelt nyereség áll. Ilyen magas árfolyameredményt legutóbb 2014-ben ért el a jegybank, ám ezt leszámítva minden soron romlott a jegybank éves eredménye, a második félév kiugróan gyenge eredménye miatt 2016 óta a legrosszabb évet zárta ebben a mutatóban.

Mint a lap kiemelte, a jegybank kamateredményének utóbbi években látott javulása megtört 2020-ban, de ahogy az utóbbi években, úgy most is ellensúlyozta a visszaesést a devizaárfolyamon elkönyvelt profit. Az MNB egészen pontosan azért tudott ekkorát kaszálni a gyenge forinton, mert amikor az államnak devizában keletkezik kiadása, akkor a jegybank a tartalékban tárolt forintból vált neki devizát.

A devizatartalék átlagos bekerülési árfolyama viszont alacsonyabb az aktuális piaci árfolyamnál, a különbözet pedig a jegybanknál jelenik meg nyereségként.

Ennek köszönhetően egymilliárd euró váltásánál 25-30 milliárd forintos nyeresége keletkezhetett a jegybanknak, az első félévben pedig ennek sokszorosára volt szüksége az államnak, így nem meglepő a kiemelkedő eredmény. Az erős forint egyébként pont emiatt hátrányosan érinthetné az MNB-t – ha jelentősen 340 forint alatt lenne az euró, akkor már magasabb lenne a tartalék bekerülési árfolyama, mint amennyiért eladják a devizát, így veszteséges lenne a devizaváltás a jegybanknak. Ez pedig azért lehet fontos, mert a jelentős átváltás nélkül a jegybank eredménye tavaly is vastagon veszteséges lett volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!