Veszteséges lett a Hunguest, a BIF hasított

2021. május 31. – 16:09

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus nem túl meglepő hatásai láthatóak az ismert szállodaipari és ingatlanos cégek éves beszámolóin. Akinek irodái, vagy jó ingatlanprojektjei voltak, nem veszítettek, de szállodai szobák kiadásával most nem lehetett keresni.

Az éves beszámolók közzétételi dömpingje is jól visszatükrözte, hogy az ingatlanos cégek eredménykimutatásai máshogyan értelmezendők, mint egy hagyományos gazdálkodó vállalat eredményei. A különbség négy fő pontja a következő:

  • az ingatlanprojektek sokszor külön projektcégekben vannak, egy-egy nagy csoport eredményességét vagy tucatnyi egyedi beszámoló összefésülésével, vagy a holdingjuk eredményével lehet csak jól jellemezni,
  • az ingatlanbérbeadási piac még itthon, két magyar szereplő között is gyakran euró- és nem forintelszámolású,
  • az ingatlanfejlesztőknél az „értékesítésnek” nem feltétlenül van árbevétele, de ha az ingatlanportfólió felértékelődik, az értékesítési bevétel nélkül is szép nyereséghez vezethet,
  • a szállodaipar volt az a szektor, amelyben a nagy lefagyás idején még a sok állami segítség sem hozta pluszba a neres cégek eredménykimutatásait.

Szállodaipar: bevételek helyett felújítások

Az ismert nagy hazai szállodás és ingatlanos cégek közül is többen jelentettek már a 2021-es beszámolói dömping idején.

A Mészáros-család nevével fémjelzett Opus Global csoportba tartozó Hunguest Hotels Zrt-nél ebben az évben nem lehetett csodát tenni. A társaság a szöveges beszámolójában is kitért rá, hogy a rendkívüli 2020-as évet két „extra” határozta meg, a koronavírus és a Kisfaludy program.

Előbbi miatt nehéz volt kiadni a szállodai szobákat, utóbbi viszont állami segítséggel elindította a cég nagy felújítási rohamát (összesen 14 szálloda felújítása kezdődött meg). A társaság mérlegfőösszege a kötelezettségek emelkedése miatt apadt, a cég az Erstének, a Takaréknak, a Budapest Banknak, de az OTP-nek is tartozik. Összességében a szállodás cég tavaly csak 12,26 milliárdos forgalmat ért el (a megelőző évben 26,86 milliárd forint volt a forgalom), és a gazdálkodás 2,495 milliárd forintos veszteséggel zárt. A másik nagy hazai szállodás cég, a Danubius Hotels Zrt. még nem tette közzé tavalyi számait.

Széttartó ingatlanos eredmények

A megelőző évhez képest visszaesett a nyeresége, a Tiborcz István főtulajdonában álló BDPST Ingatlanforgalmazó Zrt-nek is. A cég tavaly 1,211 milliárd forintos adózott eredményt ért el és a tulajdonosok ebből 1,2 milliárd forint osztalékot vettek fel.

Egy évvel korábban még 4,88 milliárd forint volt az adózott eredmény, viszont abból csak a felét vették fel osztalékként a tulajdonosok. Egyszerű lenne a negyedére olvadó eredményt itt is a válságra fogni, de valójában a társaság 2017 és 2018 között is megjárta ezt a negyedelős pályát (előbb 4, majd 1 milliárd forintos eredményt ért el), így inkább arról lehet szó, hogy a fejlesztéseknél kevésbé kiegyensúlyozottabb két egymást követő év, mint például ozt, ahol inkább bérbeadásból jön a forgalom.

Tőzsdei cégek

Sokkal egyenletesebb volt a Jellinek Dániel meghatározta Appeninn Nyrt. gazdálkodása, a magas kapacitáskihasználtsággal kiadott ingatlanok 2019-ben és 2020-ban is éppen 7,4 millió euró forgalmat hoztak, amely után a tőzsdei cég tavaly 14,7 millió eurós, egy évvel korábban pedig 11,7 millió eurós adózás előtti eredményt ért el. Szintén euróban és szintén stabil forgalmat jelentett a Graphisoft Park, amely a megelőző év 14,2 millió eurójáról, 2020-ban 14,6 millió euróra emelte a forgalmát, viszont az eddigi nyereséges működés erős mínuszba váltott 16,3 millió eurós nyereségről, tavaly 13,8 millió eurós veszteség keletkezett.

Jobb éve volt a Schmidt Mária családja által tulajdonolt BIF Nyrt-nek, amely 5,3 milliárd forintról, 6,2 milliárdra növelte forgalmát, az adó előtti nyeresége pedig még látványosabban, 2,29 milliárd forintról, 4,98 milliárd forintra nőtt.

minden beszámoló szerint 2020-ban, a koronavírus kirobbanásakor az ingatlan adásvételek volumene is visszaesett, de mindez nem köszön vissza a Duna House Nyrt. számain, amely forgalmát 7.9 milliárdról, 9,1 milliárdra, adó előtti eredményét pedig 1,27 milliárdról, 1,63 milliárdra tudta növelni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!