Többségi állami tulajdonba kerülhet a ferihegyi reptér

2021. május 28. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar állam arra készül, hogy ismét többségi részesedése legyen a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airportban – írja a Magyar Nemzet. A kormányközeli lap szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter feladata az állami többségi tulajdonszerzés előkészítése.

A lap felidézi, hogy a reptérüzemeltetőt 2005-ben 75 évre szóló koncessziós szerződéssel privatizálták, de a 2010-es kormányváltás után már volt szándék az állami tulajdon visszaszerzésére. Ezek a lépések azonban „a többségi részvénycsomag tulajdonosának az értékesítési tervei miatt nem jártak sikerrel”, így az állam 2011-ben lehívta az akkor még meglévő, 25 százalék plusz egy szavazatnyi részvénycsomagra vonatkozó eladási opciót, idézi fel a lap.

A reptérnek jelenleg három tulajdonosa van, egy szingapúri állami befektetési alap, egy kanadai nyugdíjalap és egy reptereket működtető, szintén kanadai cég, írja a Portfolio, amely arra is emlékeztet a mostani hír kapcsán, hogy a Magyar Nemzet már ősszel arról írt: egy hazai vállalatokból és üzletemberekből álló konzorcium vásárolná vissza a repteret üzemeltető céget. Akkor az Indotek-csoport vezérigazgatója, Jellinek Dániel – a céget is a konzorcium egyik tagjaként emlegették – meg is erősítette, hogy tárgyalnak a Budapest Airport megvásárlásáról.

A reptér forgalmát igencsak megviselte a koronavírus-világjárvány. A 2019-es, rekordot jelentő, 16 milliós utasszámnak tavaly csak kevesebb, mint a negyede, 3,8 millió utas fordult meg Ferihegyen, míg az idei első negyedévben már több mint 90 százalékos volt a visszaesés. A Portfolio.hu ehhez azt teszi hozzá: az Eurocontrol legkedvezőbb előrejelzése szerint a légi forgalom legkorábban 2024-re állhat vissza a 2019-es szintre, így a HungaroControl az idén a 2019-es gépmozgások 50-60 százalékával számol. Ennek fényében nem meglepő a Magyar Nemzetnek az a mondata, miszerint „az üzemeltető jelenlegi tulajdonosai között a szakmai befektető mellett profitorientált befektetési és nyugdíjalapok is megtalálhatók, amelyek a jelenlegi helyzetben nyitottak lehetnek az értékesítésre”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!