Rekordösszegű lakáshitelt vettek fel a magyarok márciusban

2021. május 28. – 11:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordmennyiségű pénzt, több mint 104 milliárd forintot vettek fel a magyarok lakáshitelként idén márciusában – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közölt statisztikákból.

A Hvg cikke szerint a hitelek nagy részét még mindig használt lakás vásárlására fordítják az igénylők, márciusban azonban megugrott az új építésű lakásokra és a korszerűsítésre felvett kölcsönök aránya is.

„Ez az eredmény rekordnak számít, ennyi lakáshitelt még soha nem helyeztek ki a hazai hitelintézetek. Az előző hónaphoz képest ez 52 százalékos emelkedést jelent, tavaly márciushoz képest pedig 20 százalékos volt a növekedés” – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360 szakértője.

A korszerűsítésre felvett pénzek emelkedő tendenciája egyebek mellett a lakásfelújítási hitel februári bevezetésével, az új ingatlanokra felvett kölcsönök arányának növekedése pedig főként az új lakásokra vonatkozó csökkentett áfával magyarázható.

Valamennyit emelkedett a lakáshitelek átlagos kamatlába februárhoz képest, az elmúlt évekkel összehasonlítva a 3,88 százalékos eredmény még mindig kedvezőnek mondható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!