Jobban megbecsültük a kenyeret a járvány alatt, ez maradjon is így, mert drágulás jöhet

2021. május 26. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Takarékosabban bánnak a háztartások a kenyérrel, írja a Világgazdaság. A pandémiával összefüggő korlátozások is visszavetették a fogyasztást, ami miatt a malmok az idén a tavalyinál 15-20 százalékkal kevesebb búzát őröltek.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a lapnak elmondta: jelenleg a piacon nincs nagy mozgás, a kereskedők már korábban megvásárolták az exportra szánt árut, most ezek szállítása folyik. A visszaesés okát a malmok is keresik, de a legvalószínűbb magyarázatnak az tűnik, hogy

  • takarékosabban bánunk a pékáruval,
  • sokan elkezdtek otthon kenyeret sütni,
  • hiányoznak a turisták,
  • és az iskolabezárások miatt a menzák forgalma is kisebb volt.

A lisztáremelés kérdése valószínűleg az aratás után kerül elő ismét, mivel a cégvezető szerint még soha nem voltak olyan magasak az induló búzaárak, mint az idei új termésé, amelyre tonnánként 60-62 ezer forint körül mozognak a jegyzések, olvasható a Világgazdaságban.

Ezer és egy oka van annak, hogy az árak most érdemben magasabbak, mint tavaly ilyenkor. Részben globális hatások: olajáremelkedés, chiphiány, konténerdrágulás, részben pedig hazai folyamatok: jövedéki adóváltozás, a forint árfolyama, egyre inkább a nyitás is. A Magyar Nemzeti Bank szerint mindez csak átmeneti, minderről részletesen ebben a cikkünkben írtunk>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!