Százmilliókat csalt ki úgy, hogy jó kapcsolatokkal bíró embernek hitték

2021. május 25. – 11:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több százmilliós csalás ügyében emelt vádat a Bajai Járási ügyészség egy visszaeső férfival és társaival szemben.

A Bajai Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás miatt vádat emelt egy visszaeső férfival szemben, aki hamis üzleti ígéretekkel, továbbá fejlesztési célú, vissza nem térítendő támogatások elnyeréséhez pályázatírás és menedzselés ígéretével társaival 14 és 400 millió forint közötti összegeket csalt ki áldozataitól.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közlemény szerint amikor a férfi fél évre eltűnt, ügyfeleik előtt társai külföldi kiküldetésre hivatkoztak, holott a férfi valójában börtönben volt.

A vádirat szerint a mezőfalvai férfi 2016 decemberétől 2018 októberéig, korábbi jogerős börtönbüntetése megkezdéséig vissza nem térítendő támogatások megszerzése érdekében pályázatok írását és beruházási projektek intézését ígérte céges ügyfelei részére.

Vállalatirányítási, informatikai és logisztikai rendszerek kialakítására, feldolgozóüzem létesítésére, továbbá hotel- és kikötőkomplexum megvalósítására irányuló pályázatok lebonyolítását vállalta. A férfinak az ígért feladatok elvégzése valójában nem állt szándékában, arra lehetősége sem volt, célja kizárólag a sértettek pénzének megszerzése volt. Egyik vádlott-társát rávette arra is, hogy céget alapítson azért, hogy később a cég nevében csalárd módon megbízást vállaljon.

A vádlottat a csalásokban közreműködő másik társa széleskörű, magas kapcsolatokkal rendelkező, sikeres pályázati menedzserként mutatta be az ügyfeleknek.

A bizalom megnyerése érdekében a megbízási szerződések aláírása és a megbízásidíj-előlegek átadása közjegyző előtt történt. Az előleg címén kicsalt összegek több esetben menet közben emelkedtek, mert a férfi magasabb pályázati összeg megszerzésével kecsegtetve egyre magasabb díjelőlegre tartott igényt. Egyik ügyfelüktől ezzel a módszerrel társaival összesen 400 millió forint projektelőleget sikerült kicsalniuk.

A csaló férfi egy barátja bizalmával is visszaélt, amikor vissza nem térítendő támogatás elnyeréséhez segítséget ígérve 14 millió forinttal csapta be, további 9 sértettet pedig 20 és 80 millió forint közötti összegekkel rövidítette meg. Amikor a férfinak 2018 októberében egy korábbi csalás miatt fél évre börtönbe kellett vonulnia, társai a vállalásokat sürgető ügyfelek előtt valótlanul külföldi kiküldetésre hivatkozva igyekeztek haladékot nyerni.

Az ügyészség a visszaeső férfit és három társát üzletszerűen elkövetett csalással vádolja, ezért rájuk börtönt kérnek.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!