Kelet-európai cégé lett a vadnyugati Colt

2021. május 24. – 12:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem általánosan elfogadott tény, de több tudós szerint a világ a cseheknek köszönheti a pisztoly szót. Nyelvészek a husziták által használt lőfegyver, a píšťala nevéből vezetik le. A csehek most még inkább magukénak érezhetik ezt a fegyverfajtát, mert a világ talán legismertebb pisztolygyártóját, a Coltot is megszerezte egy cseh cég.

A Ceska Zbrojovka Group (CZG) cseh fegyvergyár már februárban bejelentette, hogy 220 millió dollárért és 1,1 millió új saját részvényért megveszi a Colt's Manufacturing Company részvényeinek száz százalékát. A felvásárlást most engedélyezték is az illetékes amerikai, kanadai és cseh hatóságok.

A CZG úgy véli, hogy növelni tudja az eladásait, és néhány év alatt meg tudja duplázni félmilliárd dollár körüli éves bevételét. A kanadai és amerikai piacon civileknek is sok fegyvert tudnak eladni, de még nagyobb növekedési lehetőséget látnak a katonai eladásokban, Kanada és az Egyesült Államok is a Colt partnerei között találhatók. A cseh cég pénzügyi vezetője, Jan Drahota februárban azt nyilatkozta, hogy egyelőre nagyobbak a vásárlói igények, mint amit teljesíteni tudnak a gyártókapacitásaikkal.

A CZG-nek az Egyesült Államok már eddig fontos partnere volt, nem véletlen, hogy a cseh miniszterelnök Andrej Babis is adott Donald Trump amerikai elnöknek egy aranyozott CZG-pisztolyt.

A Colt az egyik legismertebb fegyvermárka, amit a Vadnyugat, majd a westernfilmek tettek igazán népszerűvé. A pisztoly fejlesztője, Samuel Colt nagy leleménye az volt, hogy forgótárat fejlesztett, amivel öt- majd hat lövést lehetett rövid időn belül leadni.

Coltok a Colt .45 című, 1950-es filmbenFotó: AFP
Coltok a Colt .45 című, 1950-es filmbenFotó: AFP

A pisztolyát később több hadseregnél rendszeresítették, majd később az M16-os gépkarabéllyal, vagy a félautomata Browning-pisztolyokkal ért el sikereket a fegyvergyár.

A dél-morvaországi Uhersky Brodban székelő egykori cseh állami fegyvergyártó vállalat privatizálásával létrejött CZG csoport az egyik legnagyobb európai kézifegyvergyártó cég. Tavalyi forgalma 6,8 milliárd koronát tett ki, ami éves szinten 14,6 százalékos növekedés. A cseh holding tavaly összesen 467 463 darab kézifegyvert adott el, ami 24,9 százalékos növekedés. Az amerikai Colt átvétele után a CZG alkalmazottainak a száma Csehországban, az Egyesült Államokban, Németországban és Kanadában meghaladja a kétezret, írta az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!