650 ezer forintot keres egy pályakezdő informatikus

2021. május 21. – 10:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bruttó 345 468 forint az alapszakos pályakezdők átlagfizetése a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) legfrissebb felmérése szerint, amiről az Eduline számolt be részletesen. Nem meglepő módon az informatikusok, az államtudományi és a műszaki diplomások keresnek a legjobban, míg a legalacsonyabb fizetést a művészetközvetítési, a pedagógus- és a hitéleti képzést végzett hallgatók vihetik haza.

A középmezőnyben a gazdasági, a természettudományi, az agrár-, a társadalomtudományi és a művészeti szakok vannak, de nincsenek lemaradva tőlük a bölcsészek se, akik átlagosan bruttó 284 161 forintot keresnek.

Az is egyértelműen kiderült a felmérésben, hogy mesterdiplomások bruttó átlagbére több tízezer forinttal magasabb, mint az alapszakosoké, és a 88 százalékuk a végzettségének megfelelően tud elhelyezkedni

A mesterszakot végzők közül az informatikusok havonta átlagosan bruttó 650 ezer forintot vihetnek haza, míg az államtudományi képzésen tanultak körülbelül bruttó 530 ezer forintot keresnek. Az orvos- és egészségtudomány területen több mint 400 ezer forintos bruttó átlagbérrel érdemes számolni, míg a legkisebb fizetést a pedagógusok kapják, a mesterdiplomájuk nagyjából bruttó 280 ezer forintot ér, de a sporttudományi képzéseken diplomázók is hasonló összeggel kalkulálhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!