650 ezer forintot keres egy pályakezdő informatikus

2021. május 21. – 10:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bruttó 345 468 forint az alapszakos pályakezdők átlagfizetése a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) legfrissebb felmérése szerint, amiről az Eduline számolt be részletesen. Nem meglepő módon az informatikusok, az államtudományi és a műszaki diplomások keresnek a legjobban, míg a legalacsonyabb fizetést a művészetközvetítési, a pedagógus- és a hitéleti képzést végzett hallgatók vihetik haza.

A középmezőnyben a gazdasági, a természettudományi, az agrár-, a társadalomtudományi és a művészeti szakok vannak, de nincsenek lemaradva tőlük a bölcsészek se, akik átlagosan bruttó 284 161 forintot keresnek.

Az is egyértelműen kiderült a felmérésben, hogy mesterdiplomások bruttó átlagbére több tízezer forinttal magasabb, mint az alapszakosoké, és a 88 százalékuk a végzettségének megfelelően tud elhelyezkedni

A mesterszakot végzők közül az informatikusok havonta átlagosan bruttó 650 ezer forintot vihetnek haza, míg az államtudományi képzésen tanultak körülbelül bruttó 530 ezer forintot keresnek. Az orvos- és egészségtudomány területen több mint 400 ezer forintos bruttó átlagbérrel érdemes számolni, míg a legkisebb fizetést a pedagógusok kapják, a mesterdiplomájuk nagyjából bruttó 280 ezer forintot ér, de a sporttudományi képzéseken diplomázók is hasonló összeggel kalkulálhatnak.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass