Publicus: Az élelmiszerárakra panaszkodik a magyarok kétharmada

2021. május 17. – 08:30

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus magyarországi megjelenése óta a megkérdezettek negyede kevesebb pénzből kénytelen megélni, 8 százaléknak pedig sokkal kisebb lett a bevétele. Ez derül ki a baloldalhoz köthető Publicus Intézet április végi felméréséből, amit a Népszava ismertetett.

Az ezerfős mintán végzett kutatásból kiderül, hogy sokan megérezték az élelmiszerárak emelkedését. Arra a kérdésre, hogy „mi okozza pénzügyi helyzetének rosszabbra fordulását”, a válaszadók túlnyomó többsége (65 százaléka) a magas inflációt nevezte meg.

Fotó: Telex/Rostás Bianka
Fotó: Telex/Rostás Bianka

A megkérdezettek 17 százaléka felelte azt, hogy a járvány kitörése óta nem működik a munkahelye, kevesebb fizetést kap, vagy egyáltalán nem jut keresethez. A romló anyagi helyzet miatt ugyanakkor mindössze az érintettek 12 százaléka kért segítséget a tágabb családtól, barátoktól vagy banktól.

Az élelmiszeripari vezetők szerint tovább fog drágulni a kenyér, a tej, a hús és az üdítő is. Olyan alapvető anyagok ára szállt el 40-50, de akár 100 százalékot is meghaladó mértékben néhány hónap alatt, amiket rengeteg alapélelmiszer előállításánál használnak. Ilyen például többféle csomagolóanyag és takarmány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!