Az MNB visszavonta a grúz gyorskölcsöncég engedélyét

2021. május 17. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

Milliárdos veszteséget termelt a Provident kihívója, nem voltak elegendőek a jó politikai kapcsolatok.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a MikroCredit Zrt. tevékenységi engedélyeit, és elrendelte a pénzügyi vállalkozás végelszámolását, közölte honlapján a jegybank.

Az indoklásban megjegyzik, hogy „a MikroCredit saját tőkéje huzamosabb ideje nem érte el a törvényi minimumot, a jegybanknak a tőkehelyzet rendezésére vonatkozó kötelezéseit pedig a társaság nem teljeskörűen teljesítette”.

A jogszabály szerint ha a saját tőke összege az engedélyezés feltételeként előírt induló tőke legalacsonyabb szintje alá csökken, az MNB másfél évet adhat a jogszabályi előírás teljesítésére.

„A MikroCredit Zrt. engedély-visszavonása nincs érdemi hatással a pénzügyi piacokra, hiszen a társaság jelenlegi pénzkölcsöneinek volumene a bankcsoporthoz nem tartozó pénzügyi vállalkozások teljes hitelállományának alig 2 ezrelékére rúg, és a társaság az elmúlt bő egy évben nem végzett aktív tevékenységet. A pénzügyi vállalkozás által korábban kihelyezett pénzkölcsönök törlesztéseit az érintett ügyfeleknek szerződéseik szerint változatlanul teljesíteniük kell” – olvasható az MNB közleményében.

A grúz hátterű vállalkozás 2017-ben jelent meg Magyarországon és a rövid futamidejű és kis összegű gyorskölcsönök szegmensébe próbált belépni.

A MikroCredit két grúz üzletember sztorija volt, igaz egyikük már régóta Magyarországon élt. Az eredeti ötlet állítólag Zurab Davlianidzétől származott, de a magyar színre lépésben szerepe volt Shabtai Michaelinek is, aki a főtulajdonos lett és aki Habony Árpád baráti köréből lehetett ismerős.

A MikroCredit eleve viszonylag alacsony, 60 millió forintos alaptőkével indult, ami azért volt elegendő, mert a MikroCredit nem bank volt, hanem rövid távú pénzügyi kölcsönöket nyújtó pénzügyi vállalkozás. Ezt később előbb a tulajdonosok felemelték 420 millió forintra, majd levitték 50 millió forintra. Bár a cég nem volt ismeretlen Európában, Grúziában, Lengyelországban, Lettországban és Észtországban is létezett, itthon nem vált sikeressé, legutóbbi publikus üzleti évében már milliárdos veszteséget generált.

A gyorskölcsönök modellje nagyon egyszerű volt, a MikroCredit azzal különböztette meg magát a nagy, több ezer fős versenytárstól, a Providenttől, hogy mind hitelezési összegben, mind futamidőben jelentősen alá ment a nagy testvérnek.

A cég tevékenységével az Indexen többször is foglalkoztunk, itt, itt és itt.

Shabtai Michaeli rajta volt azon az Aulich utcában készült videofelvételen is, amikor Kertész Balázs ügyvéd (ő Rogán Antal miniszter hű bizalmasa), irodájának is helyt adó ház előtt több neves grúz ember bizonyos üzleti lehetőségekről beszélgetnek. A nevezetteken túl még egy volt grúz miniszterelnök, Nika Gilauri is a kedélyesen beszélgető grúzok között volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!