Állami Számvevőszék: Ha jön egy újabb hullám, pénzügyileg arra is készen áll a kormány

2021. május 17. – 09:05

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányközeli Magyar Nemzetnek adott interjút az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László. Az interjú apropója főként a jövő évre tervezett, idén a megszokottnál előbbi elfogadásra váró országos költségvetés volt, melyet a kormány csak „Magyarország újraindításának költségvetéseként” nevez.

Domokos azt mondta, az Állami Számvevőszék szerint az említett költségvetésben „a jövőre tervezett állami bevételek 97 százalékban teljesen megalapozottak”, illetve hozzátette, „rugalmas költségvetés lesz a jövő évi, olyan, amely mind a két forgatókönyvre felkészül”. Mint azt az elnök kifejtette, az egyik forgatókönyv a gazdasági újraindításé, a másik, rosszabb egy újabb hullámé, de utóbbi esetben

„A költségvetés tervezetében több olyan elem van, amely lehetővé teszi, hogy az állam azonnal reagálhasson, ha kirobban a negyedik hullám (…) Röviden: ha kell, lesz pénz az újabb védekezési intézkedésekre.”

Az ÁSZ elnöke kitért arra is, hogy a kormány 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2022-re, ha viszont a gazdaság „a vártnál is erőteljesebben pörög fel”, akkor Domokos szerint az életszínvonal javítására is költhetik ezt az újabb fejlesztések helyett, de Domokos kiemelte, ezt nem nevezné a választások évében előkerülő „osztogatásnak”.

Domokos kitért arra is, hogy az ÁSZ szerint jól döntött a kormány, amikor nem kért az EU helyreállítási alapjának egy jelentős részéből: ahogy arról korábban írtunk, a kormány egy hete adta be az Európai Bizottsághoz az EU-s helyreállítási alap magyar felhasználási tervezetét, eszerint csak a 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra tartunk igényt. A további 3300 milliárdnyi kedvezményes hitelt nem kérjük, hivatalosan azért, mert nem akarunk eladósodni – ahogy azt írtuk, ennek a döntésnek a legnagyobb vesztese az egyetemi szféra lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!