Csúsztatva, de gyorsabban és rosszabb kondíciókkal kell visszafizetni a paksi óriáshitelt

2021. május 13. – 08:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Változik a Paks 2 néven ismert erőműprojekt orosz hitelének törlesztési konstrukciója, írja a 444 a Varga Mihály pénzügyminiszter által kedd este benyújtott törvényjavaslat nyomán. A javaslatban olvasható részletek lényege, hogy

2026 helyett csak 2031-től kell elkezdeni törleszteni az oroszoknak a hitelt, a futamidő viszont 21 évről 16 évre csökkent, tehát azonos összeget jóval rövidebb idő alatt kell majd visszafizetni.

Változik a kamat is, ugyanis a tartozás nagyobb részét kell magasabb kamattal fizetni.

A konstrukció módosításának oka, hogy a törlesztés kezdetét eredetileg a tervezett átadáshoz igazították, ám mivel mostanáig még el sem kezdődött a beruházás, szinte biztosra vehető, hogy 2023-ra nem lesz meg az első blokk, és 2026-ra nem lesz üzemképes a második blokk.

A késést részben az Európai Bizottság a projektre vonatkozó vizsgálata okozta, részben pedig az, hogy a vizsgálat 2016-os lezárása után négy évet kellett várni arra, hogy a kivitelező Roszatom leadja az új blokkok terveit.

Az új megállapodás szerint legkésőbb 2031. március 15-én kell majd mindenképp megkezdeni a törlesztést – ekkorra már papíron a Paks 2 által termelt áramból lehetne fizetni azt, de ez függ attól is, hogy milyen áron lehet majd értékesíteni azt az áramtőzsdén, ahol a megújuló energiákkal is versenyeznie kell majd az atomerőműben termelt áramnak.

A későbbi kezdés viszont nincs hatással a törlesztés befejezésére, az így is 2047-ben jár le, vagyis a 2030-as, 2040-es évek magyar költségvetéseit a korábbinál sokkal jobban megterheli majd a hitel visszafizetése.

Főleg, hogy a kamatok átdolgozása is az orosz félnek kedvez. Az eredeti megállapodás szerint az első 7 évben a hitel 25%-át kellett volna törleszteni 4,5 százalékos kamattal, utána 7 év alatt 35 százalékot 4,8 százalékos kamattal, majd a maradék 40 százalékot újabb 7 év alatt 4,95 százalékos kamattal. Az új megállapodásban viszont már az szerepel, hogy az első 2 évben 10 százalékot kell törleszteni 4,5 százalékos kamattal, majd 2039-ig, hét év alatt 40 százalékot 4,8%-os kamattal, a végén pedig 7 év alatt 50%-ot 4,95 százalékos kamat mellett – ez szintén nem a magyar állam költségvetésének jó változtatás.

A 444 megjegyzi, hogy az új megállapodás nem tér ki az építkezés esetleges további csúszására, tehát bárhogy áll a beruházás, 2031-ben muszáj lesz elkezdeni fizetni az oroszoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!