Bugyi, alsónadrág, okostelefon és gumiabroncs a vízben – rekordsok áruszállító konténer veszett az óceánokba

2021. május 10. – 05:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az óceánba, tengerekbe veszett áruszállító konténerek száma hétéves rekordot döntött tavaly a hajózási világszervezet (WSC) kimutatása szerint – írta a hétfői Világgazdaság.

Az MTI beszámolója szerint a gumiabroncstól a fehérneműn át az okostelefonokig a legváltozatosabb termékeket és alkatrészeket tartalmazó konténerekből 2020-ban háromezernél is több süllyedt el. A rekorder a 364 méter hosszú One Apus nevű hajó volt, amely november végén került viharba Hawaii partjaitól 1600 tengeri mérföldre, és több mint 1816 óriás fémdoboz hullott róla a vízbe – írta a lap.

Itt látható néhány felvétel a vihar által megtépázott One Apusról:

A felgyorsult világkereskedelem, a szűkös tengeri szállítási kapacitások, a lazán vett biztonsági szabályok számlájára írható balszerencse-sorozat az idén is folytatódott, már ezernél több konténer merült el. Januárban például a kínai Hsziamen kikötőjéből Los Angeles felé tartó Maersk Essen veszített 750 konténert, majd februárban a japán partok közelében viharba került Maersk Eindhovenről esett a vízbe 260 konténer.

Ebben a videóban pedig azt lehet megnézni, hogy egy az Északi-tengeren dúló vihar miatt hogyan potyognak le és sodródnak partra a konténerek:

Szakértők szerint a hasonló esetek elkerülésére a piaci igényekhez illeszkedő szállítókapacitások kiépítése lenne a megoldás, erre azonban hosszú éveket kell még várni – írta a Világgazdaság.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!