Jön az újlakás-dömping, Budapesten átlagosan 900 ezer forint volt a négyzetméterár áprilisban

2021. május 5. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadával több lakást adtak át 2021 első negyedévében, mint egy évvel korábban, 35-40 ezres pályára állhatnak a lakásépítések – írja saját adatai alapján készült közleményében az Ingatlan.com. Az ingatlanhirdetési portál szerint az eladásra kínált új építésű lakások és házak iránti kereslet jelentősen nőtt, az érdeklődők száma az idén 163 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a két évvel ezelőtti szintet pedig 61 százalékkal múlta felül. Közben a kínálat is bővült: az új ingatlanok választéka éves összevetésben 65 százalékkal nőtt, 2019-hez képest pedig megduplázódott.

A lakásépítési kedv a fővárosban csökkent (ötödére esett vissza a kiadott engedélyek mennyisége), Budapesten kívül viszont nagyot nőtt: a megyeszékhelyeken 77 százalékkal, a városokban és községekben pedig 82 és 84 százalékkal ugrott meg a kiadott engedélyek száma. Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint ez a változás főként „a 2021-ben kibővített otthonteremtési támogatásoknak és a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének köszönhető, amely alapján újlakás-dömpingre van kilátás a következő években. A lakásépítések olyan pályára álltak, aminek köszönhetően az évtized közepére Magyarországon akár évi 35-40 ezer új lakóingatlant adhatnak át” – mondta.

Fotó: Ingatlan.com
Fotó: Ingatlan.com

Az érdeklődés is nagyobb az új ingatlanok iránt: januártól áprilisig 163 százalékkal többen kerestek új ingatlant, mint tavaly ilyenkor. Ez utóbbiba bele kell kalkulálni a szakértő szerint a koronavírus-járvány megjelenését. „Ezért érdemes 2019 első négy hónapjával is összevetni az idei keresletet, akkor ugyanis még nem volt járvány. A két évvel ezelőtti szinthez képest is jelentősen, 61 százalékkal nőtt az új lakóingatlanok iránt érdeklődők száma.”

A járvánnyal együtt járó izoláció és karantén következménye, hogy sok potenciális vevő inkább kertes házat keres (a Kádár-kockák is nagyon népszerűek) , ezt mutatja, hogy január és április között 270 százalékkal többen érdeklődtek irántuk, mint egy évvel korábban, 2019 azonos időszakához képest pedig 144 százalékos volt a növekedés.


Az Ingatlan.com elemzéséből kiderült az is, hogy áprilisban a fővárosi új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 903 ezer forint volt. A megyeszékhelyek közül Debrecenben 664 ezer forintba került az eladásra kínált új lakóingatlanok négyzetmétere, míg Pécsen ugyanez 646
ezer forintot, Kecskeméten 623 ezer forintot, Győrben pedig 518 ezer forintot tett ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!