Megalakult a Magyarországi Drón Koalíció

2021. május 4. – 13:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megalakult a Magyarországi Drón Koalíció; az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a HungaroControl Zrt. kezdeményezésére létrehozott szervezet alapító tagjainak száma meghaladja a hatvanat – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Az MTI híre szerint Palkovics arról beszélt, hogy a drónkoalíció célja egy hasonló stratégia kidolgozása, mint amilyet az 5G és a mesterséges intelligencia területén már megalkottak. A drónokkal összefüggő gazdasági lehetőségek indokolják a koalíció létrehozását, ugyanis az Európai Bizottság becslései szerint (vélhetően az EU-ban) 20 év múlva több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak majd a drónokkal összefüggő területek, amelyeknek a gazdasági hatásai elérik vagy meghaladják majd a 10 milliárd eurót.

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője elmondta, az ITM a Digitális Jólét Programban az elmúlt években már két koalíciót hívott életre és működtet sikeresen: 2017-ben a Magyarországi 5G Koalíciót, 2019-ben pedig a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíciót hozta létre. Most pedig itt az ideje a Magyarországi Drón Koalíció megalakításának, hiszen az országban a drónokkal összefüggésben vannak még szabályozási, szervezési, fejlesztési és gyártási teendők is – tette hozzá.

A drónkoalíció céljai közé tartozik, hogy a biztonságos üzemeltetés, és támogató jogszabályi keretrendszer mellett ösztönözze a drónok széles körű elterjedését.

A szervezet több mint 60 alapító tagja – köztük minisztériumok, háttérintézmények és érdekképviseleti szervek, valamint akadémiai és iparági szereplők – online követte az eseményeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!