Lerohanta a NAV a Pentele Solart, bajban az ügyfelek, a bankok, a beszállítók

2021. május 04. – 17:46

frissítve

Lerohanta a NAV a Pentele Solart, bajban az ügyfelek, a bankok, a beszállítók
Napelem egy családi házon. Fotó: Jászai Csaba / MTI.

Másolás

Vágólapra másolva

Csak szuperlatívuszokban beszélnek a partnerek és az egykori munkavállalók a dunaújvárosi Pentele Solar csoportról. A megbízható, jól fizető cég a hazai nappanelek tetőre szereléséből közel 7 százalékos piaci szeletet hasított ki. Tele voltak munkával, de vélhetően a sok sem volt elég, mert április 20-án a NAV rajtaütött a cégcsoporton.

Szomorú történet az öt cégből álló Pentele Solar cégcsoport sztorija. A fővárosi székhelyű, de dunaújvárosi cégcsoport rendkívül sikeres volt egy perspektivikus iparágban, a nappanelek piacán. Ahogy az egykori munkavállalókkal és partnerekkel beszélünk, szinte csak jókat hallunk a cégekről mint megbízható partnerekről, vagy barátságos, kulturált munkáltatókról.

Egykoron

Mint mesélik, a legtöbbször hétköznap reggel 12 csapat indult el a Pentele Solar csoport dunaújvárosi telephelyéről. Saját és alvállalkozói kivitelezői brigádok pakolták fel a szerelvényeket, síneket, optimalizálókat, kapcsolótáblákat, invertereket, illetve a paneleket a kisteherautókra. Hol hajnali 4-kor, 5-kor, 6-kor, attól függően, hogy mennyire messze kellett menni a kedves vevőhöz nappanelt szerelni.

Nagyon ment az üzlet, a sok támogatás miatt a lakosság, de a kisebb cégek is előszeretettel fogtak napprojektekbe, tavaly becslések szerint majdnem 1800 szerelést ez a cégcsoport szervezett. (Frissítés: cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, hogy a cégnek 20 százalékos piaci részesedése volt, ezt forrásunk korrigálta, csak körülbelül 7 százalékos volt a piaci szelet.)

Aztán valami történt

Most a cég honlapján elég borús felirat olvasható.

„Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy társaságunk vonatkozásában jogi eljárások indultak, melyek a társaság eszközeinek részbeni zárolásával jártak. A társaság törvényes képviselői jelenleg nem elérhetőek, azonban ügyfélszolgálatunk működik és a hívásokat fogadja. E kétségkívül válságos helyzetben nincs kétségünk afelől, hogy a jelenlegi eljárások a későbbiekben megnyugtatóan fognak zárulni, mely alapján a társaság törvényes képviselőinek a képviseleti joga helyreáll.”

A kincstári optimizmust a mi beszélgetőpartnereink nem osztják. Mint mesélik, még április 20-án rohamozta meg a NAV a cég Dunaújváros, Magyar utca 26. alatti telephelyét, azt hallottuk, hogy bűnszövetkezetben elkövetett nagy értékű költségvetési csalás a gyanú, mindenesetre a navosok azonnal zárolták a számlákat, lefoglalták az anyagokat, így a társaság likviditása immár a nullával egyenlő. Sokan felmondtak, többen is említették, hogy néhányan már új cég megalapításával próbálnák egyben tartani a csapatokat.

A cégcsoport

A cégcsoport több társaságból állt, de van olyan, nem közvetlenül a csoportba tartozó cég is, amely eljárás alá került, róluk lehet szó:

  • Pentele Solar Kft.
  • Pentele Solar Power Kft.
  • Pentele Solar System Kft.
  • Pentele Solar Energy Kft.
  • Sunelectric Kft. (stratégiai partner)

A fenti társaságok kulcsemberei elsősorban Tassó Zoltán, mellette Lipták Gyula György, Nagy Csaba, Heim Norbert, a többiek szerint van, aki még „benn van”, ahogyan egy érintett élettárs is és egy könyvelő is, mások szabadlábon védekeznek.

Senki nem tud semmi biztosat, de az érintettek arra gyanakodnak, hogy talán fiktív számlákat fogadott be a cég, ami azért lenne szomorú, mert amúgy a vállalkozás nagyon hasított, rengeteg megrendelése volt. A dolgozók most rövid távon az áprilisi pénzükért aggódnak, hiszen bár korábban soha nem volt probléma a fizetésekkel, a NAV zárolása most gondot okozhat.

A cég profilja

A Pentele Solar főleg lakossági projekteket vitt, de KKV-s pályázatokat, nagyobb napelemes rendszereket is épített. Állítólag 170 fő megélhetése függött közvetlenül a csoporttól, az említett kivitelezők mellett raktári dolgozók, irodai alkalmazottak, értékesítők, felmérők.

A társaság május 4-én írt levelet a partnereinek, amelyben rögíztette, hogy

„A Pentele Solar cégcsoport 2021. április 20. napjáig minden esetben teljesítette a szerződéses kötelezettségeit. Az adóhatóság a fenti napon zárolta a cégcsoport számláit, mely ellehetetlenítette a társaságok működését. A cégcsoport tagjai a holnapi napon, a törvényes határidőn belül felülbírálati indítványt terjesztenek elő az illetékes bírósághoz, annak érdekében, hogy a bankszámlákon zárolt összegekből a Megrendelők valamint a hitelt folyósító pénzintézet felé visszautalásra kerüljenek a vállalkozói díj előlegek.”

A károsultak

Ahhoz, hogy megértsük, miről van szó, meg kell különböztetnünk háromféle ügyfelet:

  1. A piaci, önerős ügyfél. Aki maga fizette a napelemprojektet, már lezárt projektje volt, ő nincs nagy gondban. Ezek az önerős ügyfelek ugyanis utólag fizetnek, számukra inkább csak az okoz gondot, hogy a megvalósítás és a fizetés után is marad kapcsolat a megvalósító céggel, szerviz, monitoring, ezt most át kell vinni másik céghez.
  2. Rosszabbul jártak azok, aki éppen a folyamat közepén voltak, nekik most senki nem tudja megmondani, hogy az eddigi áron majd bárki más teljesít-e. Speciális csoportot jelentenek azok, akik családi támogatási programban kértek erre támogatást, és VI. 30-ig áramszolgáltatói szerződést kell bemutatniuk ahhoz, hogy vissza tudják igényelni a beruházás egy részét. Számukra elég reménytelen helyzetet teremt, hogy új partnert kell keresniük, miközben a piacon mindenki tele van munkával.
  3. Végül a harmadik csoport azok az ügyfelek, akik az MFB GINOP-os pályázatán keresztül finanszírozták volna a nappaneljeiket. Ebben a rendszerben az ügyfél csak 10 százalékos önerőt teljesít, majd az MFB, illetve a vele szerződő kereskedelmi bankok a Pentele Solar felé előbb kifizetik a maradék 90 százalék első felét, abból a cég megveszi a szükséges hardvert. Amikor pedig a Pentele Solar azokat felszerelte, akkor beadta a végszámlát, és megkapta a másik 45 százalékot. Ám az MFB és a bankok csak a köztartozásmentes adósoknak tudnak fizetni.

Vagyis a pórul járt bankoknak és klienseknek egyelőre izgalmas, hogy el tudják-e vinni a jogi hercehurca előtt a projekteket máshová.

A folyamat nem lesz egyszerű, mint hallottuk, a zárolt anyagokon is rögtön vita támadt, mert például egy eljárásba nem vont cég, a szintén dunaújvárosi hátterű, a budapesti székhelyű Solar & Solar, Katona Dorina cége azt jelezte, hogy ő nincsen eljárás alatt, de a Pentele Solar csoport telephelyén sok áruja volt.

Egyik beszélgetőpartnerünk a helyzetet kommentálva széttárja a kezét:

„Nem értem, mi történt, annyi munka lenne most, mint az … (itt egy nagyon trágár kifejezés jött), állítólag valami régi ügy, de most ezért megy csődbe a cég, és borul 200 család megélhetése.”

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass