Megvannak a jövő évi költségvetés főbb számai, 3000 milliárd jöhet majd az EU-tól

2021. május 4. – 14:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 2022-es költségvetési törvényjavaslatban a kormány dinamikus, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, GDP-arányosan 5,9 százalékos hiánycél és 79,3 százalékos államadósság mellett – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter annak alkalmából, hogy beadta az Országgyűlés alelnökének a 2022-es költségvetési törvényjavaslatot.

Az MTI szerint a részleteket ismertetve Varga Mihály elmondta, hogy a tervezetben a gazdaság újraindítására 7308 milliárd forint áll rendelkezésre.

  • Családi támogatásokra – például fiatalok szja-mentességére, otthonteremtésre – 2778 milliárd forint áll rendelkezésre a jövő évi költségvetés-tervezetben, ami az ideinél 483 milliárd forinttal magasabb.
  • Jövőre is áfa- és illetékmentességgel segíti a kormány az új otthonba költöző családokat, ami 170 milliárd forint megtakarítást jelenthet az érintetteknek.
  • Nyugdíjkifizetésre 255 milliárd forinttal többet költ 2022-ben a kormány az ideihez képest; rendelkezésre áll az összeg – 160 milliárd forint – a 13. havi nyugdíj visszaépítésére is. Azt is hozzátette, hogy a nyugdíjak az infláció várható ütemét fogják követni (a költségvetésben 3 százalékos infláció szerepel). Magasabb növekedés esetén – folytatta – nyugdíjprémiumra is számíthatnak az idősek, amire 68,5 milliárd forintot irányzott elő a kormány.
  • Egészségügyre 2884 milliárd forintot, az ideinél 769 milliárddal többet fordít a kormány jövőre, amelyből folytatódhatnak az intézménymegújító és egészségjavító programok – jelezte Varga Mihály. Kiemelte, hogy a járvány frontvonalában küzdő egészségügyi dolgozók béremelésére 460 milliárd forint jut, amivel a kormány a többletmunkájukat kívánja elismerni.
  • Különböző adó- és járulékcsökkentésekkel a családoknál és a vállalkozásoknál jövőre – a 25 év alattiak kedvezményét is figyelembe véve – 423 milliárd forinttal több pénz marad.
  • A munkaadók, munkavállalók és a kormány 2016-os megállapodásának eredményeképpen folytatódik jövőre a szociális hozzájárulási adó csökkentése újabb 2 százalékponttal.

Az államadósság az idei év végére várt 79,9 százalékról 2022 végére 79,3 százalékra, kis mértékben csökken.

A kockázatok kezelésére a 2022-es költségvetésben 233 milliárd forint értékű tartalékot különítettek el az előre nem látható kiadásokra.

Az Európai Uniótól az idén indult, új, hétéves pénzügyi ciklusban minden korábbinál több forrásra számíthat az ország – mondta Varga Mihály, aki arra is kitért, hogy 2022-ben 3001 milliárd forintra számít a kormány.

Varga Mihály újságírói kérdésre elmondta, hogy a kormány jövőre átlagban 8 százalékos bérnövekedéssel számol.

A bizottsági tárgyalásokat, a költségvetési bizottság összefoglaló javaslatát és a részletes vitát követően várhatóan legkésőbb július 14-én elfogadhatóvá válik a törvény – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!