Pénzszállítók egyesülnek: három csapat volt, a NER 1, a NER 2 és a NER 3, ketten maradnak

2021. április 30. – 10:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Garancsi István cége vásárolhatja fel a háromszereplős pénzszállító piac legkisebb cégét, a Trezexet. A Gazdasági Versenyhivatal nem fogja vizsgálni ezt a felvásárlást. Mókás esettanulmány a legújabb kori hazai gazdaságból.

Magyarországon nem a gyeplabda a legnépszerűbb sport. Magam azonban lelkes Népsport-, majd Nemzeti Sport-olvasóként olykor ránéztem a bajnokság állására. Olyan csapatok viaskodtak a bajnoki címért, mint az Építők 1 és az Építők 2, vagy később a Rosco 1 és a Rosco 2.

A hazai készpénzlogisztika is egy olyan liga, ahol túl sokan nem indultak el a bajnokságban. Volt a NER 1, a NER 2 és a NER 3 csapat, hamarosan pedig már csak a NER 1 és a NER 2 marad, akik pedig a harmadik csapatban gyephokiztak, jó esetben helyet kapnak az első csapatban.

Mindez kicsit szakszerűbben úgy szól, hogy megjelent a Magyar Közlönyben a kormány 213/2021. (IV. 29.) rendelete, amely alapján

nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette azt, hogy a Trezex Zrt. részvényeinek 100 százalékát megvegye a Criterion Készpénzlogisztikai Kft.

Mindezt a rendelet a készpénzlogisztikai szolgáltatások biztonságával és a munkahelyek megőrzésével indokolja. Ha pedig az összefonódás nemzetstratégiai jelentőségű, akkor a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) nem kell vizsgálnia.

Ha a GVH vizsgálta volna a dealt, könnyen lehet, hogy megakadt volna a szem a tranzakción, mert egy párszereplős piac szűkül tovább.

A készpénzlogisztikai ágazat nagyon viccesen alakult az elmúlt években. A magyar gazdaság gyakran leírható azzal a képzeletbeli jelenettel, amikor a vadnyugati kocsmában az egymással versengő, haragban levő felek kiteszik a kocsmaasztalra a fegyvereiket, kinek van bowie-kése, coltja, winchester-puskája, és kinél van az ezüstcsövű. Na nézzük ebben az ágazatban az arzenált:

  1. A piacvezető Criterion 1156 főt foglalkoztató társaság, 2019-ben 10,9 milliárd forintos forgalommal és 1,2 milliárdos nyereséggel, a tulajdonos pedig Garancsi István.
  2. Az MPT-nek 500 főnyi munkavállalója van, 2019-ben 8,5 milliárdos forgalmú, 147 milliós nyereségű cég, de a magyar állam is a tulajdonosa és a Magyar Bankholding is fontos gazdája.
  3. A Trezexnek csak 194 alkalmazottja van, 1,7 milliárdos forgalma és 210 milliós vesztesége, ez is 2019-es adat), Kárpáti Balázs magánszemély mellett az Exim Exportösztönző Magántőkealap, vagyis ismét csak a magyar állam pénze bukkan fel, amit Gubicza Ágostonék alapkezelője kezel.

Az iparági pletykák szerint a kicsi Trezexnek nem tett jót a Covid sem, mert az ügyfelei gyorsbüfék, benzinkutak, kiskereskedelmi egységek, ahol a szegmens nem bővült. Az új tulajdonosai, vagyis Gubiczáék fejlesztették ugyan az eszközparkot, de azért áttörést nem értek el, a cég nem tűnt egy aranybányának, annyi maradt, hogy talán el lehet a másik kettő közül valakinek adni.

Ahogy hallottuk, a deal piaci alapon nem lenne kiugró értékű, mert ebben az ágazatban nagyon sokat nem ér az eszközpark, inkább csak az ügyfelek, de elég sok a rövid távú és így bizonytalan jövőjű megállapodás. Ettől persze majd lehet, hogy úgy állítják be a csúszkát, hogy az lesz az érdek, hogy magas legyen az ár.

A készpénzlogisztika amúgy egy olyan piac, ahol kell egy nagy ügyfél, arra lehet ráépíteni a többieket. A Criterionnak (az egykori Group 4 cégnek) ilyen az OTP, az MPP-nek a Magyar Posta.

A Trezex sorsát az fordíthatta volna termőre, ha a készülő nagy bankholdingban labdába tudnak rúgni. Nem volt ugyan teljesen esélytelen, mert az MKB-nak dolgoztak korábban, a Budapest Bankban pedig ott dolgozik Puskás András, Rogán Antal régi harcostársa. Volt olyan remény, hogy a Rogánnal szintén jó kapcsolatban áll Gubiczáék talán ide bekerülhetnek.

Mára ez a remény szertefoszlani látszik, hiszen ha közös cég lesz a bankholding, akkor vélhetően majd a saját tulajdonában levő pénzszállító céggel fog dolgozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!