Derült égből: a magyar állam nem engedélyezi az Aegon eladását a bécsi VIG-nek

2021. április 07. – 10:06

frissítve

Derült égből: a magyar állam nem engedélyezi az Aegon eladását a bécsi VIG-nek
Az Aegon Magyarország biztosító székháza a Kálvin téren – Fotó: Róka László/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A tiltás teljesen érthetetlen, egy régóta a magyar piacon dolgozó, teljesen transzparens bécsi, tőzsdén jegyzett cég lett volna a vevő. Mi lehet a nemzetbiztonsági kockázat, ha a jól ismert holland tulajdonost egy hasonlóan ismert osztrák váltja? Esetleg a NER szemelte ki a céget?

Az elmúlt év legnagyobb hazai M&A tranzakciójának tűnt a holland Aegon regionális biztosítói csoportjának eladása az osztrák VIG felé. A teljes üzlet 830 millió eurót ért, ebből a csomagból a legértékesebb rész a magyar Aegon Biztosító volt, csak ennek a résznek az értékét 549,5 millió euróra becsülte az EMIS tranzakciós cég.

Azt lehetett tudni, hogy a tranzakciót vizsgálja az MNB, a GVH, illetve a járvány miatt immár a Belügyminisztérium is, de abban biztosnak tűnt a piac, hogy nem lehet akadálya a tranzakciónak.

A bejelentés

Ehhez képest ma reggel ez jelent meg a bécsiek és ez a hollandok honlapján. Magyarul összefoglalva:

„A Wiener Versicherung Gruppe tegnap délután kapott egy határozatot, amelyben a magyar Belügyminisztérium bejelentette, hogy megtagadják az Aegon-társaságok magyarországi külföldi befektető általi tervezett megszerzését. A jóváhagyási folyamat részeként a Vienna Insurance Group 2021 januárja óta konstruktív tárgyalásokat folytat a felelős magyar pénzügyminiszterrel. A rendelet ellentmond az eddigi tárgyalások menetének. A Vienna Insurance Group arra számít, hogy ezt a kérdést a közeljövőben pozitívan oldják meg.”

Protekcionizmus

A járvány miatt több országban, így Magyarországon is a hatóságok szigorúbb ellenőrzést vezettek be. Ennek keretében a gazdaságvédelemre hivatkozva fokozott figyelemmel nézték a hatóságok, hogy mire készülnek a külföldi vevők. Olykor a Magyar Nemzeti Bank, máskor a Belügyminisztérium, majd a bevezetett Palkovics-jóváhagyás miatt az ITM is ellenőrizhette azt, hogy az adott ügylet kockázatos-e.

Ez azért volt különösen rossz a piacnak, mert ha van olyan intézmény, amelyik megtilthatja a tranzakciót, mert az nemzetbiztonsági kockázatot tartalmaz, ráadásul indokolásnak elég annyi, hogy „nemzetbiztonsági titok”, akkor szinte bármit meg lehet tiltani.

A biztosítói deal

Az Aegon magyarországi, lengyelországi, romániai és törökországi vagyonkezelési, biztosítási és nyugdíjüzletágainak eladása összesen 830 millió eurós üzlet volt.

Az eladót (ez a holland Aegon-csoport) az Allen&Overy képviseli, a vevőt (az osztrák Vienna Insurance Groupot) pedig a Wolf Theiss.

Azt hallottuk, hogy a felek már novemberben aláírták a szerződést, de a BM, amely a nemzetbiztonsági kockázattal bíró iparágakat (például fegyvergyártást, kritikus infrastruktúrát, bankokat, biztosítókat) engedélyeztet, hosszabbítást kért, és a számára rendelkezésre álló 60 nap után újabb 60 napig vizsgálódik. Úgy tűnik, ennek végén adta ki a mostani negatív döntést.

A vevő ismert itthon

Korábbi cikkünkben azt jósoltuk, hogy az engedély csak formaság lesz, hiszen itt azért aligha van nagy tét, mert ha van ilyen, akkor a VIG a legjobb típusú vevő:

  • egyrészt nagyon kockázatot nem jelenthet, hiszen egy osztrák tőzsdei cégről van szó;
  • másrészt itt van már egy ideje a magyar piacon, az MNB folyamatosan felügyeli;
  • harmadrészt olyan probléma sincs, hogy túl nagy lenne a vásárlás után a piaci pozíciója, mert noha a csoportnak már három biztosítója is volt itthon (Erste, Union, Vienna Life), de a háromnak együtt (immár egységes Union néven) sem volt dobogós a piaci részesedése, a VIG azt jósolta, hogy az Aegonnal kibővített csoportnak 19 százalékos lenne a súlya.

Jön a NER?

Igaz, a biztosítói piacon régóta tartotta magát az a pletyka is, hogy van egy hazai lobbi amellett, hogy az állam ne engedje külföldi kézben maradni a négy nagy biztosító (Aegon, Allianz, Generali, Groupama) egyikét.

E vélemény szerint valakinek (a ma divatos hazai kormányközeli cégfelvásárlóknak vagy akár az állami MFB-nek) be kellene avatkoznia, esetleg a CIG-gel kellene összetolni az Aegont.

Mindez lehet szép és jó, de erre egy transzparens országban az ajánlati időszakban érdemes gondolni, nem a hatósági engedélyezési szakaszban. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, a külföldi felek közleményéből úgy tűnik, hogy még látnak megoldást. Az biztos, hogy egy ekkora osztrák–holland deal elgáncsolásának komoly nemzetközi visszhangja is lesz.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass