174 év után megszűnik a távirat Magyarországon

2021. április 6. – 10:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Április 30-tól megszünteti a táviratok kézbesítését a Magyar Posta, olvasható a vállalat honlapján, ahol a szolgáltatás iránt folyamatosan csökkenő igénnyel indokolják a döntést. A közlemény szerint amíg harminc éve még 8 millió táviratot küldtek Magyarországon belül évente, addig 2020-ban már csak 23 ezer táviratot adtak fel egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek.

A Magyar Posta 2600 postán kínálta eddig az április 30-án megszűnő szolgáltatást. „A távirat a maga korában óriási jelentőségű információtovábbító médium volt, de jelentősége előbb a telefon széles körű elterjedésével fokozatosan, majd az internet fejlődésével párhuzamosan drasztikusan lecsökkent” – írják, hozzátéve, hogy a távirat magyarországi kivezetése nem egyedüli példa, Európán belül Ausztria, Csehország, Németország, Hollandia, Franciaország és Szlovénia sem táviratozik már.

Magyarországon az első táviratot 174 éve, azaz 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is, idézik fel a rövid szöveges üzenetek őséről.

Szintén fontos, korábban bejelentett változás a Posta életében, hogy július elsejétől nem kézbesítik a napilapokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!