Csúcsra pörgette a járvány a diákhiteleket, 2020-ban 30 milliárd forintnyit vettek fel

2021. április 6. – 05:07

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordévet zárt 2020-ban a Diákhitel Központ, amely 2020-ban több mint 42 ezer szerződést kötött, és most először haladta meg a 30 milliárd forintot a folyósított hitelek összege, írta kedden a Világgazdaság. A 42 ezer szerződés több mint a háromszorosa az egy évvel korábbinál.

A rekordot több tényező tette lehetővé a Diákhitel Központ vezérigazgatója, Magyar Péter szerint: a koronavírus-járvány okozta munkaerőpiaci nehézségek, a tanulás mellett beszűkült munkavállalási lehetőségek, illetve a 2020. május 1-jétől elérhető szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz megjelenése. Utóbbi népszerűségét jól jelzi, hogy az igénylők több mint 98 százaléka a maximális, félmillió forintos hitelt igényelte ötéves törlesztési idő mellett.

Szintén a rekordmennyiségű diákhitel-igénylést segítette, hogy 2020 augusztusától a kormány döntése szerint a korábbi 70 ezer forintról 150 ezer forintra emelkedett a szabad felhasználású Diákhitel 1 havi maximálisan igényelhető nagysága, áll az MTI összefoglalójában.

Magyar Péter az idei évre újabb csúcsot vár a kihelyezésekben a szak- és felnőttképzési hitelek bevezetése nyomán, ezeket május 31-től lehet igényelni teljesen online módon a Diákhitel Központnál. A kamatmentes Képzési Hitel 2-ből – ahogyan a Diákhitel 2-ből is – a képzési költségek egésze fedezhető. A Képzési Hitel 1 szabad felhasználású lesz, 1,99 százalékos kamat mellett, a havi maximális nagysága 150 ezer forint. Ez azoknak nyújt majd nagy segítséget, akik eddig anyagi okokból nem tudtak elsajátítani új szakmát vagy részt venni a felnőttképzésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!