Varga Mihály 7,5 százalékos idei hiánnyal számol, és nagyon megdicsérte Matolcsy jegybankját

2021. március 31. – 10:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vagyis a pénzügyminiszter úgy látja, hogy bár még öntenie kell a pénzt az államnak a gazdaságba, de meglepetésszerűen gyors lehet a gazdaság talpra állása.


A második negyedévtől stabil növekedési pályára állhat a magyar gazdaság, amely idén négy, jövőre pedig öt százalékot meghaladó ütemben bővülhet – nyilatkozta a Világgazdaságnak Varga Mihály.

Kezdjük a cikkünket az interjú végével! A VG ugyanis finoman rákérdez a Varga Mihály és Matolcsy György között olykor észlelhető nézetkülönbségekre is.

De megnyugodhatunk, hiszen, mint Varga Mihály mondja,

Óriási előnye a magyar gazdaságpolitikának, hogy ebben a helyzetben a fiskális és a monetáris politika összehangoltan és együtt tudott reagálni. Az elmúlt napokban forinterősödést látunk, ebben nagy szerepe van az inflációt érintő világos jegybanki kommunikációnak.

Hogy is szólt a Casablanca című film szállóigévé vált zárómondata? Rick így szól: „Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship.” („Louis, azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete.”)

Ha Ricket és Louist, Michaelre és George-ra cseréljük, talán történelmi pillanatot éltünk meg.

A fő számok

Na de nézzük a tényszerűbb elemeket, mert ilyen is volt bőven az interjúban! A pénzügyminiszter az idén 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel és 7,5 százalékos államháztartási hiánnyal számol (talán ez utóbbi a leginkább hírértékű szám), míg az adósságszintünk 1-1,5 százalékkal eshet, tehát 80 százalék alá juthatunk.

A jövő évben a nagyarányú átoltottság lehetővé teszi az újranyitást, és 2022-ben akár 5 százalék fölötti gazdasági növekedés is megvalósulhat.

Ha akarom, vemhes

A politikai kommunikáció azért zseniális, mert egy adatot többféleképpen el lehet magyarázni. Ha nagyon elszáll a hiány, az jelentheti az egyensúly felborulását, de azt is, hogy nálunk nem múlhatnak az emberéletek a pénzen.

Ha 80 százalékra visszaemelkedik az államadósság GDP-arányos szintje, az nézhető onnan, hogy 10 év adósságmérséklése elszállt, de onnan is, hogy az unióban ennél magasabb az átlagos adósságszint.

Ha a fél ország fizetési moratóriumban van, az jelentheti azt, hogy úristen, mi lesz ebből, ha ennyien szorulnak törlesztési haladékra, de úgyis interpretálható, hogy milyen sok emberen segített a kormány (ezúttal ne térjünk ki vulgárisan a „csalánverés” esetére, de azért ezt a segítséget valóban a kormány döntése alapján, de a bankok adják).

Siker, siker, siker

Talán nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, Varga Mihály inkább a pozitív tálalásokat választotta. Szerinte

„a magyar kormány az elmúlt 13 hónapban intézkedéseivel nemcsak fékezte a visszaesést, amelyet a járvány okozott, hanem a kezdetektől arra is törekedett, hogy azok túlmutassanak a pandémia időszakán”.

Varga értékelte a gazdaság megsegítését, illetve az ellátás biztonságát javító lépéseket. Ennek ötvözete a 2022 decemberében elinduló debreceni oltóanyaggyár, de már a jelen sikere, hogy steril orvosi maszkból nem pusztán a hazai igényeket tudjuk kielégíteni, hanem számos országba exportáljuk is.

Varga sikernek értékelte az Európában kivételes hosszúságú, 15 hónapos hitelmoratóriumot.

A kivételes hosszúság lehet siker, de azért hozzá kell tenni, hogy a haladék azt is jelenti, hogy sokaknak kitolódik a törlesztése, és egyelőre nem száll fel a fehér füst, nem tudjuk meg, hogy mennyire törlesztőképes a magyar lakossági és vállalati szféra. Mindenesetre jelenleg 1,6 millió lakossági és félmillió vállalkozói ügyfél veszi igénybe, a teljes hitelállomány 42 százaléka, 4300 milliárd forint után nem kell fizetni a törlesztőrészletet.

Szintén a serpenyő pozitív oldalára került az, hogy a munkanélküliség csak 4,5 százalékra futott fel. Ez tényleg örömteli, de ehhez az kellett, hogy a költségvetés kellően rugalmasan reagált.

Emberi életek nem múlhatnak pénzügyi mutatókon

– mondta a miniszter. Aki szerint elegendő belső tartalékunk, így saját forrásainkkal tudtuk a gazdaságvédelmi és járványkezelési intézkedéseket finanszírozni. (Varga mindezt az IMF-hitelfelvétel ellenében is mondja, de természetesen azért az újra beindított devizakötvény-kibocsátásokról nem érdemes megfeledkezni.)

Nagyobb hiány, költségvetés

A hiány emiatt természetesen így nagyobb lett tavaly, és nagyobb lesz az idén is. Varga erről elmondta, hogy tavaly előzetesen 1 százalékot terveztünk, ehhez képest év végére a mostani számítások szerint 8,1 százalékos deficit alakult ki. 2021-ben pedig a miniszter úgy számol, hogy a tavaly elfogadott költségvetésben szereplő 2,9 százalékos, majd a télen jelzett 6,5 százalékhoz képest a hiány 7,5 százalékra emelkedik.

„A hiány és a gazdaság leállása miatt az államadósságban tíz év csökkenő trendje fordult meg, de itt is kedvező jel, hogy míg az Európai Unióban a tavalyi megugrás után megközelíti a GDP 100 százalékát az államok adósságszintje, addig nálunk tavaly év végén 80 százaléknál sikerült megállni.”

Varga Mihály szerint azzal, hogy Európában éllovasok vagyunk az átoltottságban, és látótávolságon belül van a gazdaság újranyitásának lehetősége, Vargáék május 4-én fogják benyújtani a parlamentnek a 2022-es költségvetési törvényjavaslatot. Ezt követi majd a kormány végleges jóváhagyása és a Költségvetési Tanács tájékoztatása. Május 4-én a fő kötetet kapja meg a parlament, a fejezeti kötetek benyújtása pedig május 14-ig fog megtörténni.

A jó számok és a lassú unió

A pénzügyminiszter szerint az idei év második felétől meglepően gyors lesz a gazdasági növekedés. De már akár az idei második negyedévben is szinte bizonyosan két számjegyű lesz a növekedés – ebben szerepe van persze a tavalyi első hullám miatt mélybe zuhanó bázisadatnak is. Tavaly viszont még izmos volt az első két hónap, most meg lezárások vannak, vagyis az első negyedéves GDP-változás a tavalyi évhez képest szomorú lesz, de azt a helyén kell kezelni.

Onnantól viszont jönnek a jobb számok és a méretes uniós források.

Az unió említése mindig jó alkalom egy kis önostorozásra,

  • Kína még tavaly is tudott növekedni,
  • Amerika is kezd kijönni a válságból,
  • Európa viszont megint a sor végén kullog.

A miniszter szerint ebben az is szerepet játszott, hogy a hitelből finanszírozott SURE-programon kívül a nagy lendülettel beharangozott Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) vagy a többéves pénzügyi keret (MFF) sem indult el. Pusztán az előző hétéves időszakban fel nem használt tételeket rendezte és csoportosította át a bizottság.

Na de jövőre már csak elindulnak ezek is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!