G7: Sokkal olcsóbban vettünk az uniónak lélegeztetőgépet, mint magunknak

2021. március 31. – 07:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Belügyminisztérium tendere másodszorra lett eredményes. Az áreltérést legfeljebb a korábbi beszerzések sietsége indokolhatja, mert minőségben a mostaniak tűnnek jobb masináknak.

A Belügyminisztérium közbeszerzése alapján 465 lélegeztetőgépet veszünk az Európai Uniónak – írja a G7.

A BM a rescEU program keretében az Európai Unió stratégiai raktárkészletéhez szerzett be különböző egészségügyi eszközöket uniós pénzből. A tender keretében vettük a lélegeztetőgépeket, mégpedig a töredékéért annak, amennyiért tavaly a magyar állam vette az ilyen készülékeket.

A különbség pedig biztosan nem a minőségből ered: már a közbeszerzési leírásból is látszik, hogy az EU-nak beszerzett berendezések modernebbek a tavaly magunknak vett gépek többségénél.

Az Európai Unió még egy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy stratégiai készletet alakít ki különböző egészségügyi eszközökből. Elsőként Németország és Románia hozott létre ilyen, úgynevezett rescEU-raktárat, ősszel pedig Dánia, Görögország és Svédország mellett Magyarország is csatlakozott, ilyenkor a raktárak eszközökkel történő feltöltése is az érintett tagállam feladata.

A Belügyminisztérium már tavaly október elején kiírt erre egy közbeszerzést, ám az eredménytelen lett, aztán a BM januárban újra nekifutott a dolognak, és a nyertes Med&Trade Co. Bt. darabonként nagyjából negyedannyiért vállalta a gépek leszállítását, mint amennyit három hónapja a legkedvezőbb ajánlatot adó Celitron Medical Technologies Kft. kért volna.

A G7 szerint

ez a mostani tender nagyjából segít elhelyezni, mennyire vásárolt drágán tavaly a magyar állam a közbeszerzés nélküli, visszaélésgyanús lélegeztetőgép-vételek során.

A mostani, uniós közbeszerzésen darabonként nettó 11 690 eurót, azaz nagyjából 4,2 milliót kell fizetni egy gépért, miközben tavaly még a viszonylag olcsón vásárló állami kórházellátó is több mint 10 milliót, a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig közel 20 milliót adott átlagosan egy berendezésért.

A lap leírja, hogy a tavalyi magyar beszerzések idején nagyon durván túlkeresletes volt a piac. A Lombardiában kialakult helyzetből okulva az országok többsége igyekezett felkészülni a járvány komolyabb hullámaira, és ennek érdekében tömegével vásároltak lélegeztetőgépeket is. A megugró kereslettel pedig a kínálat ilyen időtávon nem tudott lépést tartani, ami igencsak feltolta az árakat.

Az ötszörös árkülönbség még így is nagyon durvának tűnik, ráadásul a magyar állam nemzetközi összevetésben is durván túlvásárolta magát.

Az árkülönbséget persze indokolhatná a minőségi különbség is, de a lap szerint nem erről van szó. A Med&Trade Co. Bt. egy német gyártó, a Löwenstein egyik gépét ajánlotta, és a termék leírásai alapján egyes paraméterekben még az eddig megvett legjobb magyar berendezéseknél is többet tud.

A beszerzéssel mindenesetre az az érdekes helyzet alakul ki, hogy a tízezres nagyságrendű kihasználatlan magyar géppark mellett lesz majd egy 465 darabos is tartalékban az országban, igaz, az utóbbi unión belüli szolidaritási célokra – summázza cikkét a G7.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!