Akár a netes rendeléseink is megakadhatnak a Szuezi-csatornába szorult óriáshajó miatt

2021. március 25. – 18:08

frissítve

Akár a netes rendeléseink is megakadhatnak a Szuezi-csatornába szorult óriáshajó miatt
A hajót egy tajvani hajótársaság üzemelteti – Kép: AFP Photo / CNES 2020

Másolás

Vágólapra másolva

A Szuezi-csatornába szorult Ever Given teherhajó súlyos károkat okozhat a világgazdaságban – írja a CNBC. A csatornán halad át a tengeri kereskedelem 12 százaléka, átlagosan naponta 50 teherhajó szokott ott átkelni. A mentés akár hetekig is eltarthat, így több hajótársaság is azon gondolkozik, hogy ahelyett, hogy a hajóik a csatornánál vesztegeljenek inkább megkerülik Afrikát.

A J.P. Morgan elemzői szerint a balesetnek emiatt súlyos hatása lehet majd a világgazdaságra. Késhetnek a rendelt áruk (például ruhák, elektronikai termékek), de megnehezíti az étel és energia áramlását is, tehát akár a benzinárak is emelkedhetnek. Mivel a kitermelt olaj 5-10 százaléka a csatornán szokott áthaladni, a teherhajó miatt napi 3-5 millió hordó olaj akad fenn.

A koronavírus-járvány már önmagában is megnehezítette bizonyos ágazatokban a dolgozók dolgát, ugyanis a termelés sok országban le kellett, hogy álljon, így például a techszektor folyamatos alkatrészhiánnyal küzd. Ennek ellenére a cégek jól járhatnak, mert a kereslet így megugrik majd a szolgáltatásaik iránt.

Afrikát sok hajónak 15 napig tart megkerülnie. A beszorult Ever Given leginkább az Ázsia és Európa közötti kereskedelmet sújtja. A beszorult hajók pozíciója itt élőben is követhető, csütörtök este 7-kor így néz ki a helyzet:

Forrás: Vesselfinder
Forrás: Vesselfinder
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!