A magyar állam működése a legdrágább az egész EU-ban

2021. március 22. – 09:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar állam került a legtöbbe 2019-ben országos szinten az egész Európai Unióban, derül ki az Eurostat márciusi adatai alapján. Míg az EU-s átlag alapján a tagállamok a GDP-jük 5,8 százalékát költik az államra, addig Magyarország 8,2%-kal az első helyen áll, hajszállal előzve Görögországot és Finnországot (mindkettő 7,9%).

Az összesítésben nincs benne sem a rend-, sem a honvédelem – utóbbi a rájuk fordított 1% GDP-vel elmarad az 1,3%-os uniós átlagtól, de a 2,1%-os rendvédelmi mutató sem számít kiugrónak.

Forrás: Eurostat
Forrás: Eurostat

Az Eurostat anyagát összesítő Népszava felhívja a figyelmet, hogy a magyar állam mindig is kiemelkedően magas működési költséggel bírt, 2010-ben például a GPD 9,3%-át vitte el, de 2013-ban, az eddigi csúcson ez a szám 10,2% volt. A lap hozzáteszi, hogy a magyar állam a gazdaság támogatására átlagon felül költ, itthon a GDP 7,3%-a jut erre, az EU-ban viszont 4,3% az átlag. Környezetvédelemre, szociális kiadásokra és egészségügyre ugyanakkor az átlagnál kevesebb jut – az egészségügy terén például már csak a harmadik legkevesebb pénz jut az EU-n belül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!