Varga Mihály: Az Európai Unió bankja 767 millió eurót fektetett be tavaly Magyarországon

2021. március 16. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

A pénzügyminiszter a luxemburgi EIB Bank vezetőivel értékelte a tavalyi évet. Kiderült, hogy az unió bankja 2020-ban hazai kkv-kat, a kormányzatot, kórházakat és energiaprojekteket is finanszírozott.

Akad olyan szituáció, amikor a kormányzat nem ellenfelet, hanem partnert lát „Brüsszelben”. Igaz Varga Mihály pénzügyminiszter amúgy is a nemzetközi kooperációk híve szokott lenni, ráadásul az Európai Beruházási Bank (EIB) konkrétan nem is brüsszeli, hanem luxemburgi intézmény.

Természetesen a megítélésében aligha a székhely döntött, mindenesetre március 16-án az EIB Magyarországról tartott online sajtótájékoztatót, ahol Varga Mihály így fogalmazott:

„az EIB és hazánk között korábban is meglévő igen jó kapcsolatok a veszélyhelyzetben tovább erősödtek. A bank komoly támogatást nyújtott az egészségügyi védekezéshez, a költségvetési kiadások refinanszírozása révén, és a beruházások növeléséhez – az állami és a magánszférában is –, a megemelt hitelkeretek és a rugalmas hitelezési gyakorlat révén.”

A fő projektek

Az EIB szakemberei a négy fő projektet is bemutatták:

  • A bank 225 millió euró összértékben biztosított új finanszírozási forrásokat az országban működő kkv-k számára,
  • 200 millió euró összegű hitelt nyújtott a magyar kormány számára az ország uniós finanszírozású projektekben való részvételéhez,
  • 162,5 millió eurót ruházott be, hogy támogassa az ÁEEK-t, az országos kórházirányítási hivatalt, ezzel a magyar egészségügyi ágazat járványra való reagálását,
  • 120 millió euró jutott az MVM délkelet-magyarországi elosztóhálózatának korszerűsítésére.

Néhány további adat

Varga Mihály is több adatot is megosztott, eszerint a magyar gazdaságban 2020 márciusában egy hosszú növekedési szakasz véget ért, 2020-ra most 5,1 százalékos visszaeséssel számol a miniszter.

Elmondta, hogy az elmúlt egy évben adóemelések nélkül kellett megtalálni azt, hogy miként lehet a magyar gazdaságot újra növekedési pályára állítani, de közben meg kellett védeni a magyar családokat és a munkahelyeket is.

Mint megtudtuk, az Európai Beruházási Bank Csoport 2020-ban összesen 767 millió eurót ruházott be Magyarországon, ami a magyar GDP 0,57 százalékának felel meg és rekordösszegnek számít az elmúlt öt évben.

Várakozások

Teresa Czerwinska, az EIB magyarországi műveletekért felelős alelnöke elmondta, hogy a covid első évében főleg a beruházások estek vissza jelentősen Magyarországon, de az EIB 2021-ben már 4 majd 2022-ben 5 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

A bank írásos tanulmányából kiderül, hogy a magyar cégek 47 százaléka mérsékelte a beruházásait a koronavírus miatt, de csak a cégek egynegyede mondta azt, hogy a járvány miatt teljesen elhagyott korábbi terveket. (ez az uniós átlagértéknél kisebb arány).

A cégek csaknem kétharmada (64 százalék) végrehajtott valamilyen digitális fejlesztést, ez is jobb adat, mint az uniós átlag, igaz nagy a szakadék, mert a nagyvállalatok 84 százaléka, a kkv-knak viszont csak a 40 százaléka fejlesztett.

Amire viszont kevésbé lehetünk büszkék a magyarországi vállalkozásoknak csak 9 százaléka minősül a tanulmány szerint aktív innovátornak , ebben az uniós átlag 20 százalék.

Végül tíz magyarországi cégből körülbelül négy (41 százalék) fektetett be valamilyen energiahatékonysági intézkedésbe, az uniós átlag 47 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!